Останні новини

 

 

Пізньої осені, взимку та ранньою весною найчастіше виникають ризики захворіти на грип, застуду, ангіну... Лікарі це називають «спалахом епідемії гострих респіраторних захворювань». Як уберегтися від недуги, або, якщо вже захворіли, як краще лікуватися, в т.ч. засобами народної медицини?.. Кілька порад:

* * *

Уникайте масового скупчення людей, бо, на жаль, дехто вже може бути носієм хвороби. Адже вона передається й повітрям, крапельним шляхом.

* * *

Захистить медична маска, яку потрібно регулярно міняти.

* * *

Їжте якомога більше цибулі, часнику; пийте малиновий, калиновий, липовий чай.

* * *

Використовуйте інгаляції з картоплі, хвої.

* * *

Коли парите ноги, то додайте гірчичного порошку:

- 1 чайна ложка на 6 л гарячої води.

* * *

Застуда часто посилює ревматичні захворювання, болі у суглобах. Тоді парте ноги у гарячій воді, додаючи до неї морської солі:

- 2 столових ложки на 6-7 л води.

* * *

Запалення горла:

- У 200 мл теплої води розчинити 1 чайну ложку свіжого соку з листя алое. Полоскати горло 3-4 рази на день. Щоразу готувати свіжий розчин.

- Ковтати тричі на день по 1 чайній ложці оливкової олії. Але вона має бути теплою.

* * *

Якщо ангіна:

- 75-100 г (за вагою) засушеної подрібненої трави деревію залити 1 л гарячого пива (брати світле, легке). Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 150-200 мл тричі на день. Не зловживати! Такі «ліки» - тільки для дорослих!

- Збити свіже яйце. Добре розмішати його у 200 мл теплої води. Полоскати горло 5-6 разів на день. Неодмінно випльовувати. Народні зцілителі запевняють: «Вся нечисть на яйце осяде, тоді сплюнути її...».

* * *

Гострі респіраторні захворювання часто «переслідують» тих, у кого слабка імунна система організму. Тоді корисним буде шипшиновий чай (навіть для профілактики):

- 1 столову ложку засушеного подрібненого цвіту шипшини залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогні 3 хвилини. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Можна додати 1 чайну ложку меду. Протягом дня випити три таких порції.

- Замість цвіту інколи використовують листя шипшини. Приготування аналогічне. Але оскільки листя діє менше ефективно, то доведеться брати подвійну дозу сировини.

- Також готують відвар з молодого подрібненого кореня куща. Для приготування - 1 чайна ложка сировини на 200 мл теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити 7-8 хвилин. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити.

- Так само відварюють ягоди шипшини. Але лише 7 ягід (і не більше!) на 0,5 л води. Це - денна норма.

* * *

Сік лимона здатний збивати підвищену температуру, втамовувати спрагу:

- 3 столових ложки на 200 мл теплої води.

* * *

Під час застуди, підвищеної температури корисно їсти грейпфрут.

* * *

У разі таких захворювань краще відмовитися від шоколаду, цукерок, взагалі солодощів, окрім меду. Звісно, якщо мед не спричиняє у вас алергію, або ви хворієте на цукровий діабет.

* * *

УВАГА! Завжди звертайтеся до лікаря!

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

 

Восени вся рослинність завмирає, але коріння деяких рослин навпаки сили набирає. Отож час заготовляти й коріння верби, яке застосовують від головного болю:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 0,5 л. Варити 10 хвилин. Потім відвар з подрібненим корінням відразу перелити у термос. Настояти 2 години. Процідити. Випити протягом дня за 7-8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги.

Увага! Краще брати коріння з молодих кущів верби.

Заготовляють таке коріння і ранньою весною, але доречним буде, коли використати його «оперативно».

ЩЕ РАЗ ПРО ГОРІХИ

Хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку варто щоденно з'їдати по 25-100 г (залежно від ваги тіла)  очищених плодів волоського горіха. Дуже корисні молоді волоські горіхи, які щойно дозрівають.

У ДОРОГУ...

Вирушаючи у далеку виснажливу мандрівку, беріть зі собою у термосі чай з вересу. Він завжди додасть вам сили, енергії, зніме втому. Приготування з розрахунку:

- 1 чайна ложка засушеної подрібненої рослини на 200 мл окропу. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити у термос.

Збирають і сушать верес у вересні, навіть у жовтні, коли рослина ще цвіте. Завжди будьте бадьорі!

P.S. Найкраще збирати верес у лісах, розташованих далеко від промислових об'єктів!

ОСІННІЙ КОМПОТ

Справжнім осіннім компотом народні зцілителі називають виноградно-яблучний, чи то яблучно-виноградний. Ось така хитра витівка! Бо хтось може додати більше винограду, а хтось, навпаки, більше яблук. Кому що смакує.

Загалом, для приготування:

- Взяти по 0,5 кг яблук (їх розрізати на четвертинки) і грона винограду. Дари саду беруть будь-яких сортів. Зрештою, і вибір є.... Залити їх 5-6 л теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 8-10 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте, скільки смакує!

Тим паче, якщо ви важко фізично працюєте в полі, на городі, такий компот додасть вам сили, відновить втрачену енергію, втамує спрагу та й здоров'ю не зашкодить...

ШИПШИНА-СТИМУЛЯТОР

Плоди (ягоди) шипшини багаті вітамінами. Тому, насамперед, їх вживають при авітамінозі, також для покращення імунної системи організму. Та, головне, не передозувати, бо може виникнути й негативна реакція.

Отож, На день:

- 7 середніх плодів шипшини (і не більше!) залити окропом - 400 мл. Кип'ятити 8-10 хвилин (мають добре «розваритися»). Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Відвар випити протягом дня за 4-5 разів. Через кожних три тижні вживання роботи перерву на 10-12 днів. Протягом року - 5-6 таких курсів.

Шипшину найкраще заготовляти у середині осені, після перших морозів..

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

 

 

 

Для очищення крові:

- 1 чайну ложку засушеного насіння кропиви дводомної залити окропом - 200 мл. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Протягом дня випити дві таких порції. Курс лікування - 21 день. Повторити через такий же період часу. Протягом року - 5-6 курсів.

ЗНАЙТИ СКАРБ!

Восени заготовляють корінь валеріани лікарської. Шукати рослину слід по вологих луках, між чагарниками, на берегах річок, озер, посеред сирого рідколісся.

Очистивши викопані корені і кореневища від землі, їх промивають і сушать у добре провітрюваному місці, але не на сонці. Зберігати краще у паперових пакетах у сухому місці. Термін зберігання - рік. Потім заготовляють свіжу сировину. Тому не варто брати її понад міру. Врахуйте лікувальну цінність цієї рослини. Залишіть для інших.

Відвар кореня валеріани особливо благодатно впливає на збуджену нервову систему, лікує щитовидну залозу, сприяє травленню, допомагає при безсонні... Готують так:

- 1 чайну ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою Процідити. Протягом дня випити малими ковтками.

ЗАХИСНИЙ ВИНОГРАД

Хто їсть виноград, той захищає свої очі від катаракти, глаукоми та інших захворювань.

Але виноград протипоказаний при цукровому діабеті, хворобах підшлункової залози...

ЦИБУЛИННА НАСТОЯНКА

- 1 середню подрібнену цибулину залити горілкою - 0,5 л. Посуд щільно закрити. Настояти 14 днів у темному, але теплому місці. Не проціджувати. Потім настоянку зберігати у холодильнику.

При захворюванні травного каналу (коліт з закрепами, пронос, атонія кишок) пити по 1 столовій ложці 5-6 разів на день. Не зловживати!

Такі ліки - тільки для дорослих!

Протипоказано при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки!

ВАЖКЕ ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ

- До 200 мл гарячої води додати 1 столову ложку молочка кипарисного молочаю (вичавлюють з рослини). Протягом дня випити дві таких порції. Ця «антиотрута» протидіє навіть грибам. Але, на жаль, лікування належить до сезонних.

При важкому харчовому отруєнні неодмінно звертайтеся до лікаря!

З ВИСІВОК

Ванни з висівок (пшениці, жита, вівса, ячменю, кукурудзи) гоять запалену і пом'якшують тверду шкіру, усувають свербіж. Приготування:

- 5-6 жмень висівок залити окропом - 5 л. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Процідити у ванну для купелі з розрахунку на 60 л гарячої води. Купатися, коли вода охолоне до температури +36-38 С. Процедуру приймати хоча б два рази на тиждень по 20 хвилин; краще ввечері перед сном.

СТРУЧОК ПЕРЦЮ: ЗА І ПРОТИ

Якщо у вас послаблене травлення:

- Готуючи перші страви, додайте до них «зайвий» стручок червоного пекучого перцю... Їжте і будьте здорові!

Застереження! Протипоказано при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки, важких захворюваннях печінки, підшлункової залози.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

 

 

 

 

Найчастіше свербіж виникає від укусів комарів, мурах та інших комах, від дотику до окремих видів рослин... Як його заспокоїти?...

- Потріть уражене місце нашатирним спиртом або розчином питної соди - 1 чайна ложка соди на 200 мл теплої води. Приймайте процедуру кілька разів на день, особливо ввечері перед сном. На лоні природи можна застосувати чудові рослини - мелісу, м'яту, подорожник... Їхні листочки потрібно розім'яти так, щоб проступив сік, і прикладати до ураженого місця.

Застереження! Не варто змащувати місця укусів оцтом. Щоправда, у не всіх, але у декого він може спричинити подразнення шкіри. Про дітей навіть не йдеться!

ДЕРЕВІЙ ПОМ'ЯКШИТЬ ШКІРУ

Ванни з деревію використовують для пом'якшення сухої і потрісканої шкіри:

- Достатньо 5-6 жмень подрібненої трави залити окропом - 3 л і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Процідити у ванну з розрахунку на 60 л води, температурою +40-42 С. З легким паром!

Процедуру краще приймати ввечері перед сном тричі на тиждень. Кількість таких процедур протягом року не є обмеженою.

ЗАЯЧА КАПУСТА

Тим, у кого понижена шлункова кислотність:

- 1 столову ложку засушеної подрібненої заячої капусти залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогні 2-3 хвилини. Настояти 45 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

Ось такий чудодійний «гостинець від зайчика»!

НЕ ЗАВАДИТЬ МУМІЙО

Лікування хронічного коліту здійснюється мумійо:

- Вживати по 0,1 г (четвертина пшеничного зернятка) тричі на день протягом 30 днів при виразковій і 20 днів при невиразковій формі захворювання. Повторити можна через 6-7 місяців.

ПРО ВСЯК ВИПАДОК...

Коли ще не дозрів виноград, можна готувати відвар з його листя і вусиків:

- Три жмені сировини на 5 л теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте досхочу!

Такий відвар особливо корисний людям зі серцевими недугами. У листі і вусиках винограду також високий вміст глюкози.

АНТИМІКРОБ-ШАВЛІЯ

Для гнійних ран, які довго не гояться, успішно використовують настій шавлії, адже ця рослина містить антимікробні (антивірусні) речовини:

- 2 столових ложки подрібненої шавлії (однаково використовують щойно заготовлену чи засушену рослину) залити окропом - 0,5 л. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. У настої змочувати марлю і накладати у вигляді компресів на гнійні рани. Процедуру приймати 4-5 разів на день по 15-20 хвилин.

НЕВРАСТЕНІЯ

При неврастенії з постійними болями голови варто заготовити збір з хвоща польового, сухоцвіту болотяного, меліси та собачої кропиви у співвідношенні - 1:3:3:1.

- Дві столові ложки засушеного подрібненого збору звечора засипати у термос і залити окропом - 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

ПРОТЯГОМ ДНЯ...

Хворим на атеросклероз, гіпертонію доцільно мати у запасі засушені подрібнені квіти глоду, листя барвінку (його збирають у квітні), траву деревію. Збір заготовляють у співвідношенні - 1:1:2. У разі загострення недуги:

- 1 столову ложку суміші настояти впродовж 3 годин у холодній воді - 200 мл. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 5 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Випити протягом дня малими ковтками.

КУЧЕРЯВА ПЕТРУШКА

Коренеплоди петрушки кучерявої народна медицина використовує при набряках, спричинених серцевими захворюваннями:

- 1 столову ложку подрібненої на «грубій» тертці сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування - 21 день. Повторити, якщо необхідно, через 12-14 днів.

Застереження! Протипоказано при нефриті, циститі!

ДУХМЯНА ЧАРОДІЙКА

Якщо виникла нудота і годі її зупинити:

- 1 столову ложку засушеної подрібненої м'яти перцевої (її ще називають англійською м'ятою, бо потрапила до нас з Британії у XIX столітті) залити окропом - 200 мл. Настояти 40 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

Восени заготовляють корінь лопуха. Сушать і зберігають у скляних банках протягом року. Він сприяє лікуванню багатьох недуг, зокрема позбавляє головного болю:

- 1 столову ложку подрібненого кореня лопуха залити окропом - 300 мл. Кип'ятити, допоки не випарується 50 мл рідини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за 3-4 рази. Вживати під час загострення недуги.

ПІЗНІ ЯБЛУКА

Будь-які сорти яблук по-своєму корисні для людського організму. А от пізні (зимові) сорти особливо корисні для людей з малокрів'ям. Серед них, наприклад, «Тарасівка». До речі, ці яблука довго зберігаються і не втрачають своїх смамкових якостей і лікувальних властивостей навіть у приміщенні з кімнатною температурою. Їжте, скільки смакує!..

МІЦНИЙ ІМУНІТЕТ

Ще наші предки активно заготовляли восени квіти чорнобривців. Робили це з лікувальною метою. Адже вони широко використовуються у народній медицині. Зокрема:

- 5-6 засушених квітів чорнобривців залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на малому вогні 4-5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Використовувати, як заварку.

Чай з чорнобривців зміцнює імунітет, виводить зайві шлаки з організму, покращує сечовиділення.

КВІТКА ОСЕНІ

Жоржина, яка восени милує око своєю красою, також має цілющі властивості:

- Свіжі пелюстки квітки (брати світлих кольорів) «по вінця» утрамбувати у півлітрову чи літрову банку. Залити соняшниковою олією, щоб в'язка рідина покрила пелюстки. Посуд герметично закрити. Настояти мінімум 21 день у темному, але теплому місці. Не проціджувати! Зберігати у холодильнику. Термін зберігання - не більше року!

Таку олійку наносять на місця опіків шкіри, сприяє вона і загоєнню ран, в т.ч. гнійних.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.