При запаленні суглобів хворі місця змащують ялицевою олією (частіше вживають слова «смолка», «живиця»). Перед тим її нагрівають на водяній бані до температури +42-46 С. Поверх накладають поліетиленову плівку і закутують товстою шерстяною тканиною. Процедуру приймають на ніч.
ЛЕГКИЙ СНІДАНОК
Якщо хочете схуднути і строго дотримуєтеся дієти:
-Розчиніть у 200 мл теплого кефіру 1 чайну ложку меду і випийте на сніданок.
ГРУШКА НЕ ПІДВЕДЕ
Для схуднення корисно їсти на день хоча б по 3-4 плоди груш.
РАКИ ПІДВИЩАТЬ ГЕМОГЛОБІН
Таке задоволення, мабуть, не велими приємне – їсти сире м’ясо рака, і то щойно спійманого, принаймні, спійманого і відразу замороженого. Але саме воно підвищує рівень гемоглобіну в крові. Тому час від часу зважуйтесь на такі обіди. Денна норма – 30-40 г. Скористайтеся сезоном!
У будь-якому разі спійманих раків потрібно ретельно «скупати» у чистій теплій воді. Робіть це в домашніх умовах. Заморожених раків перед вживанням ошпарюють окропом.
Варені раки також корисні, але дають значно меший лікувальний ефект.
ПНЕВМОНІЯ
У лікуванні пневмонії допоможуть зопник бульбоносний або зопник колючий. Однаково використовують обидві рослини, або їх збір. Заготовляють траву (усю наземну частину) і коріння рослин у співвідношенні – 1:1, за вагою:
-1 столову ложку засушеного подрібненого збору засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настоювати мінімум 4 години. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день у перервах між вживанням їжі. Після 20 днів лікування робити перерву на 10 днів. Протягом року прийняти 5-6 курсів.
ПЕЧЕ І ЛІКУЄ
Один з народних засобів лікування ревматизму, радикуліту:
-Свіже листя кропиви дводомної запарюють в окропі у посуді під кришкою. Заливають окропом так, щоб він ледь покрив листя. Не вельми гаряче (наскільки може витримати хворий) запарене листя накладають на болючі місця, а поверх накривають тонкою поліетиленовою плівкою і товстою шерстяною тканиною. Процедуру приймати впродовж 45 хвилин, краще ввечері перед сном.
СКЛЕРОЗ – НЕ ВИРОК
Міцний відвар коренеплодів петрушки допоможе у лікуванні склерозу. Готують з розрахунку:
-50 г подрібнених коренеплодів на 0,5 л води. Це – денна норма споживання. Пити тільки теплим. Оскільки петрушка має сечогінні властивості, тому на ніч відвар краще не вживати.
ЛИПОВІ ПЛОДИКИ-ГОРІШКИ
Після того, як липа відцвіла, на місці цвіту утворюються зеленкуваті плодики-горішки (або «ягідки»). Їх заготовляють,сушать у добре провітрюваному приміщенні, але не на сонці, і подрібнюють. Потім зберігають у паперових пакетах. Чаєм з них лікують кашель, особливо його важкі приступи:
-1 чайна ложка на 200 мл окропу. Протягом дня випити дві таких порції. Не зловживати!
НЕ ТІЛЬКИ ЦВІТ КОРИСНИЙ...
Чай від застуди готують не тільки з липового цвіту, а й молодих зелених листочків дерева, які сушать і подрібнюють. Заготовляють їх весною, ще задовго до цвітіння липи. Чай готують аналогічно, як і з липового цвіту.
НАСТІЙ ПОЛИНУ УСУНИТЬ...
Якщо неприємний запах з рота:
-2 чайні ложки засушеного подрібненого полину гіркого залити окропом – 200 мл. Настоювати до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати ротову порожнину 5-6 разів на день. Щоразу готувати свіжий настій.
Тарас ЛЕХМАН, м.Шептицький Львівської області