Останні новини
01 жовтня 2024
30 вересня 2024

 

 

Важко передбачити, коли стануться приступи астми. Але хворим завжди потрібно мати у запасі принаймні цибулини зірочок жовтих (рослина схожа на пролісок), засушені квіти підбілу. Ці дари природи швидко призупинять недугу:

-1 столову ложку подрібнених цибулин зірочок жовтих залити окропом – 300 мл. Варити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день у перервах між вживанням їжі.

-1 столову ложку подрібнених квітів підбілу звичайного залити окропом – 200 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити як чай. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

ВЕСНЯНІ САЛАТИ

Брак вітамінів в організмі особливо відчутний ранньою весною. Тому, коли ще не проросли на грядках зелень цибулі, петрушки, листочки щавлю.., українські селяни компенсували його салатами з молодих листочків підбілу, кропиви дводомної, кульбаби, трав споришу, медунки. Приправи до салатів завжди були на власний смак. Денну норму споживання не варто визначати. Їли скільки хотіли.

Брали на салати й первоцвіт весняний. Збирали тільки до цвітіння рослини. Але зараз первоцвіт охороняється законом. Його все меншає і меншає у природі. Тому відмовтеся від такого салату!

НАПАР МЕДУНКИ

До лікарських рослин, які заготовляють весною, належить медунка. В Україні поширені два її види – медунка лікарська і медунка темна. Вони однаково помічні. У народі напар медунки вживають як відхаркувальний засіб і лікують запалення бронхів. Готують з розрахунку:

-3 столові ложки засушеної чи свіжої подрібненої трави на 1 л окропу. Це – денна норма для дорослого. Настоюють 30 хвилин у посуді під кришкою. Проціджують. Напар (настій) вживають тільки теплим.

БОЛЕСПИННА АНЕМОНА ДІБРОВНА

-1 столову ложку висушеної подрібненої трави анемони дібровної (заготовляють весною під час цвітіння рослини) засипати у пляшку і залити горілкою – 200 мл. Через 30 хвилин додати 200 мл теплої перевареної води. Пляшку закоркувати. Настояти 10 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Настоянку зберігати у холодильнику.

При кольках у животі пити тричі на день по 1 чайній ложці настоянки, розведеній у 50 мл теплої води.

Не зловживати! Рослина належить до отруйних!

ЯК НАМ БЕЗ БАРВІНКУ?..

Барвінок здавна знайшов широке застосування у народній медицині українців. Його зелені листочки можна заготовляти будь-якої пори року, навіть брати з-під снігу. Та найбільшої лікувальної сили вони набувають перед цвітінням рослини (кінець березня – квітень). Зокрема з них готують відвар для промивання гнійних ран:

-1 столову ложку зелених подрібнених листочків барвінку залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і варити на малому вогні 10 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Промивати гнійні рани 3-4 рази на день. Використовувати лише теплий відвар (настій). Сировину і воду можна збільшувати пропорційно.

УСУПЕРЕЧ БАЖАННЮ

Хочеться почуватися бадьорим, позбутися втоми?.. Тоді вельми кортить випити філіжанку кави. А вона, як виявляється, на жаль, шкодить вам, навіть у мінімальних дозах. Після такої філіжанки «калатає» серце, підвищується тиск, болить голова…

Замінить каву, але без побічних негативних ефектів, корінь кульбаби. Його ретельно миють, сушать (щоб потім мати на запас), смажать на чистій сковорідці до повної готовності – має легко перетиратися на порошок. Саме з такого порошку готують чудодійний напій бадьорості.

Рецептів приготування – безліч. Але власний смак, то є власний смак…

ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ

Причин появи екземи чимало. Однак у будь-якому випадку народні зцілителі радять додавати до ванн засушені вероніку лікарську, верес звичайний, розхідник звичайний, синюху блакитну, спориш, медунку, лопух великий (свіже листя)… Спочатку рослини запарюють в окропі і настій проціджують у ванну. (Це аж ніяк не значить, що всі рослини потрібно використовувати одночасно).

Процедуру приймати 2-3 рази на тиждень, краще ввечері перед сном.

Окремо з цих трав готують настої для внутрішнього вживання. Орієнтовно: 1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу.

РОЗІГРІТИЙ ВАЗЕЛІН

Тріщини на губах здебільшого змащують вазеліном. Перед тим вазелін варто злегка розігріти на водяній бані. Для цього посудину з окропом накрити ситцем (але так, щоб вода не торкалася ситця), а в нього покласти на 2-3 хвилини бляшаний «тюбик» з вазеліном.

БОЛЯЧКА У НОСІ

Прищ чи фурункул, який «вискочив» у носі, 5-6 разів на день змащують свіжим соком алое або каланхое пірчастого. Для отримання рідини краще брати трирічні рослини.

ГРІЄ ЖИР ГУСКИ

Запалення легень:

-Розтопленим (але не гарячим) гусячим жиром змащують груди і закутують товстим шерстяним шарфом. Процедуру приймають на ніч. Але це лише один з допоміжних народних засобів лікування недуги.

НЕ СПРИЧИНИТЬ НУДОТИ

Щоб покращити зір (принаймні, частково відновити його), вживають свіжий сік моркви. Денна норма для дорослого – хоча б 150 мл. Але у декого він може спричинити відчуття нудоти. Тоді додайте до соку моркви трішечки соку (ропи) квашеної капусти.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

До ранніх весняних лікарських рослин належить підбіл, який у народі називають мати-й-мачуха. За сприятливої погоди починає квітнути вже у березні. Зрештою, йому не страшна паморозь, яка холодними ранками ранньої весни вкриває землю. Вдень сонце тільки підніметься вище, дрібні жовті квіточки підбілу знову посміхаються не Небесного Світила і милують людське око. Та найактивніше він цвіте у квітні. І саме тоді починають заготовляти його з лікувальною метою.

Чаї, відвари, настої, спиртові настоянки з підбілу звичайного у народній медицині широко застосовують при хворобах печінки, екземі, варикозному розширенні вен, фурункульозі, запаленнях суглобів та для лікування травмованих місць…

Здавалося б, невеличка, не вельми показна рослина, а скільки в ній сили!...

***

Запалення суглобів:

-Скляну посудину заповнити квіточками й подрібненим листям підбілу. Утрамбувати. «По вінця» залити горілкою або спиртом. Посуд герметично закрити. Настояти у темному, але теплому місці два тижні. Процідити. Використовувати для натирань. Внутрішньо не вживати!

***

На хворі суглоби доречно накладати свіжі розпарені листки підбілу. Процедуру краще приймати на ніч.

***

На місця варикозного розширення вен на ніч накладають нижньою стороною свіжі холодні листки підбілу. Так само їх накладають на травмовані місця (забої), на синці.

***

Корінь підбілу і корінь валеріани стимулюють роботу серця. Але до кожного пацієнта має бути індивідуальний підхід. Тут потрібно радитися з лікарем!

До речі, корінь підбілу слід заготовляти після того, як рослина відцвіла.

***

Чай із засушених квіточок підбілу п’ють при сухому кашлі:

-2-3 квіточки залити окропом – 200 мл. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 2-3 таких порції. Можна додати меду (до смаку). Порада для дорослих. Дітям зменшуйте дозу наполовину.

- Так само використовують засушене подрібнене листя підбілу (2 чайні ложки на 200 мл окропу). Але, на жаль, воно має менші лікувальні властивості.

***

Відвар з листків підбілу і трави материнки (1:1) п’ють при гастриті. Приготування:

-1 чайна ложка засушеного подрібненого збору на 200 мл окропу. Кип’ятити на малому вогні 5-7 хвилин. Настоювати до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції. Вживати тільки під час загострення недуги.

***

Настій із засушених подрібнених листків підбілу вживають для покращення роботи печінки:

-2 столові ложки листя залити окропом – 300 мл. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити через 14 днів. Протягом року – 5-6 курсів лікування.

***

Суміш листків підбілу з листками, стеблами і коренем кропиви дводомної та коренем лопуха великого (заготовляють в однаковій кількості) використовують як засіб для зміцнення волосся.

-3 столові ложки суміші залити теплою водою – 1,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Теплим настоєм умивати волосся двічі на тиждень.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

-1 столову ложку засушених подрібнених шишок хмелю залити окропом – 200 мл. Гріти на водяній бані 15 хвилин. Потім увесь відвар перелити у термос і настояти 1 годину. Процідити. Пити по 50 мл тричі на день за 20 хвилин до їди. Четвертий раз – на ніч перед сном.

Вживати тільки під час загострення недуги!

НАШІ ДИХАЛЬНІ ШЛЯХИ

У народі шандру звичайну (вона схожа на мелісу лікарську) використовують для лікування дихальних шляхів, зокрема при катарах, кашлі, бронхіті, бронхіальній астмі. З неї п’ють гіркий чай. Готують з розрахунку:

-1 чайна ложка засушеної подрібненої трави на 200 мл окропу. Це – норма для дорослого. Дітям дають наполовину або й третину менше від цієї дози.

При загостренні недуги протягом дня випити 2-3 таких порції.

ВЕРШКИ ЗГЛАДЯТЬ

Якщо на долонях суха шкіра, постійно лущиться, з’являються тріщини, тоді частіше змащуйте долоні вершковим маслом. Зведіть до мінімуму вживання солі (не «пересолюйте» страви). Алкоголь, цигарки і міцна кава також шкодять.

ПРОТИПОКАЗАНО!

Горілчана чи спиртова настоянка корисна для лікування багатьох недуг. Однак вона вкрай небезпечна при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки, їх онкологічних захворюваннях та онкозахворюваннях печінки.

НЕБЕЗПЕЧНА СОДОВА ВОДА!

Дехто для покращення роботи шлунка, системи травлення вживає содову воду (половина чайної ложки соди на 200 мл теплої води). Але слід знати, що це лише тимчасова «панацея». Навпаки, сода подразнює шлунок, її надмірне вживання може призвести до серйозних захворювань.

ЧОРНИЧНИК І РОМАШКА

Стимулюють роботу шлунка чорничник (стебла та листя рослини) і ромашка (квіти). Беруть 1:1. Чай готують з розрахунку:

-1 десертна ложка засушеного подрібненого збору на 200 мл окропу. Настоюють 30 хвилин у посуді під кришкою. Проціджують. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

З ОЛИВОК

У разі виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки тричі на день вживають по 1 чайній ложці несоленої оливкової орлії. Вона особливо помічна після перенесеної операції.

ЖАЛИТЬ Й ОЧИЩАЄ

Для очищення крові народні зцілителі часто використовують кропиву жалку:

-1 столову ложку засушеної подрібненої рослини засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – місяць. Повторити через місяць. Протягом року – 3-4 курси лікування.

МЕРЗНУТЬ ПАЛЬЦІ

Постійно відчуваєте, що мерзнуть пальці ніг, навіть за теплої погоди?.. Частіше прикладайте до них свіже розпарене листя хрону. Звісно, таке лікування – сезонне.

…Але ці симптоми можуть бути ознакою погіршення кровообігу. Тоді необхідна докладна консультація у лікаря!

І НИРКАМ, І ПЕЧІНЦІ…

-1 столову ложку подрібненої молодої кори ліщини (беруть із зелених галузок) залити окропом – 0,5 л. Варити 10 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

- Аналогічно готують і вживають відвар з листя ліщини (не беріть пожовтілого чи пошкодженого паразитами!). Але потрібні 2 столові ложки щойно заготовленої подрібненої сировини на 0,5 л окропу.

Обидва рецепти передбачають курс лікування протягом 21 дня. Повторити  через 10 днів.

 Протягом року – 6-7 курсів лікування.

ЗОКРЕМА, ТРОФІЧНІ ВИРАЗКИ…

Препарати з каланхое пірчастого використовують як засіб при лікуванні гнійних ран, фурункулів, абсцесів. А при лікуванні трофічних виразок краще скористатися свіжим соком рослини:

-Ним протирають набряки тканин тричі на день (третій раз – на ніч). Курс лікування може тривати 45-60 днів.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

Коли перевтомлені очі і погіршився зір:

-1 столову ложку засушеного насіння моркви залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Настоєм промивати очі 5-6 разів на день.

- Такий же настій пити по 50 мл чотири рази на день.

ПУХИРЦІ

Якщо внаслідок опіків на шкірі з’явилися незначні пухирці і нема відкритих ран, тоді:

-Перед тим, як змастити їх обліпиховою олією, злегка посипте сіллю.

БУДЕ ЧИН ЧИНОМ!

Чина чорна (народні назви рослини – чорнозілля, горошок чорніючий, вразник, чорна трава, укладник) зцілителі використовують для лікування гепатиту (хвороби Боткіна):

-1 десертну ложку засушеної подрібненої рослини звечора засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – до повного одужання. Але через кожних сім днів робіть перерву на два дні.

До речі, замість окропу води можна використати окріп узвару зі сушених яблук. Він ефективніше подіє. Зрештою, при гепатиті узвар особливо корисно пити.

ГИКАВКА НЕ ВІД ГИКАВКИ

Як зупинити проноси?..

-2 столові ложки засушених подрібнених суцвіть трави гикавки сірої (народні назви – кашка, бабишник) залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці через кожні 2 години (7-8 разів на день). Але таке лікування тільки для дорослих.

-Дітей купають у ваннах, додаючи до них 1-2 жмені сухої трави гикавки. Процедура – раз на день, краще увечері перед сном. Це також зупиняє проноси.

БОЖЕ ДЕРЕВО

Полин лікарський (народні назви – Боже дерево, полин гіркий) знайшов застосування не тільки при лікуванні шлункових захворювань, а й при епілепсії:

-1 столову ложку засушених подрібнених кореневищ рослини залити теплою водою – 250 мл. Настояти 2 години. Потім довести до кипіння і кип’ятити 5-6 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Під час приступів епілепсії пити по 1 столовій ложці 5-6 разів на день у перервах між вживанням їжі. Якщо часті приступи епілепсії, тоді пити 7-8 разів на день по 1 столовій ложці.

ОСОБЛИВО ЦІННІ

Свіжі яйця індички особливо цінні для хворих на туберкульоз легень. Протягом дня випити 1-2 яйця. На жаль, таке лікування належить до сезонних, допоки несеться індичка…

ЗАТЯЖНА ЕКЗЕМА

Щоб позбутися затяжної екземи, окрім прийняття ванн, до яких додають корені лопуха великого, листя подорожника, дубову кору (приймати процедури тричі на тиждень, краще ввечері перед сном), вживання настоїв з лікарських рослин, потрібне й правильне харчування:

-З раціону доведеться виключити м'ясо і рибні страви, яйця, алкогольні напої (навіть легке світле пиво). З жирів залишити у харчуванні вершкове масло, несолений сир. Дозволяються каші, свіжі гриби, терта селера зі сметаною, свіжий сік моркви (200 мл на день). Не забудьте про вишні, черешні, аґрус, яблука, груші, дині.

ЗДУТТЯ ЖИВОТА

При здутті живота до нього прикладають гарячі водяні грілки. (Гарячу воду можна наливати у пластикову пляшку). Кількість і тривалість процедур протягом дня встановлюють індивідуально.

ЦИБУЛИНКА ПІДТРИМАЄ СЕРЦЕ

Загострення серцевих недуг:

-Червону цибулину очистити від лушпиння і запекти у духовці. Потім дрібно натерти. Протягом дня з’їсти три чайні ложки отриманої маси.

ОСІВ ГОЛОС

У горлі з’явилися пухирці чи прищики, пече, осів голос, хрипло говорите… Тоді:

- Косметичну паличку змочуйте у ледь підігрітій соняшниковій олії і змащуйте горло 5-6 разів на день.

- Пити свіжий сік алое по половині чайної ложки тричі на день. Для отримання соку беруть тільки трирічну рослину.

 

 

 

У народній медицині  кореневища глечиків жовтих (їх заготовляють у липні-серпні, сушать і подрібнюють) використовують при запальних процесах у шлунку та кишечнику:

-1 чайну ложку кореневища глечиків жовтих залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці тричі на день через 15-20 хвилин після їди. Дозу не збільшувати! Рослина належить до отруйних! Курс лікування – місяць. Повторити, якщо необхідно, через два місяці.

НЕЙТРАЛІЗУЄ ПІДВИЩЕНУ КИСЛОТНІСТЬ

Тричі на день за 30 хвилин до їди пити по 100 мл свіжого соку картоплі. Картоплю брати тільки червоних сортів. Курс лікування – 42 дні. Повторити через такий же період часу.

ПОДІЄ НА СЕРЦЕ

Засушену траву очанки перетирають на порошок. Нею лікують серцеві захворювання:                                                                                                                                                  -Тричі на день за 15-20 хвилин до їди споживати по половині чайної ложки порошку очанки і запивати теплою водою – 100-150 мл.

ГІРКИМ ПО ГІРКОМУ

Якщо відчуваєте гіркоту у роті, тоді впродовж 5-7 хвилин пожуйте шматочок стручка гіркого перцю. Ковтати не потрібно. Не забувайте про лікаря! Відчуття гіркоти у роті може свідчити про захворювання печінки, жовчного міхура…

КОМПРЕС

У разі запалення суглобів до хворого місця прикладають на ніч дрібно натертий хрін (добре брати свіжим, щойно із землі). Роблять це у вигляді компресів. Але перед тим хворе місце змащують соняшниковою або оливковою олією. Така процедура запобігає опікам.

ЗАХИСТИТЬ!

Від подразнень слизових оболонок захистить огірочник лікарський. Рослину заготовляють протягом усього літа під час її цвітіння:

-2 столові ложки засушеного подрібненого огірочника залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити  на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти  у посуді під кришкою до літеплої температури. Процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – 14 днів.

ВИВЧИЛИ НА… СОБАКАХ

Народні зцілителі давно запримітили, що після зимового авітамінозу ранньої весни собаки охоче поїдають молоді листки і стебла (особливо їх кінчики) пирію. Відтак – порадили людям додавати весною цю рослину до салатів, аби поповнити (чи то відновити) вітамінний запас організму. Результат: позитивно діє!

ПРИПРАВА

У разі захворювання на туберкульоз легенів корисно додавати до других страв розтоплений гусячий жир. Або споживати його по 1 десертній ложці тричі на день за 20 хвилин до їди.

ПРОСТУДНИК ВІД ЗАСТУДИ

Ботанічна назва рослини – герань криваво-червона. Але в народі її не випадково називають «простудником», адже нею здебільшого лікують застуду:

-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави залити холодною водою – 200 мл. Настояти 1 годину. Потім  довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Опісля настояти 45 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці через кожні 2 години (мінімум 8 разів на добу).

«РУБАЮТЬ» ГЛИСТІВ

Сокирки польові (народні назви – зозулині черевички, синевода) найчастіше ростуть на полях серед озимих посівів хлібних злаків, чим і засмічують їх та ще й завдають клопотів аграріям. Але народні зцілителі використовують рослину для приготування глистогінного настою:

-2 чайні ложки засушених подрібнених сокирок польових звечора засипати у термос і залити теплою водою -200 мл (температура води має сягати +40-42 С). Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день через 30 хвилин після їди. Курс лікування може становити від 14 до 21 дня.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.