Хто регулярно їсть цибулю і часник, той запобігає багатьом недугам, або ефективно лікує їх. Недарма у народі кажуть: «Цибуля і часник сім недуг лікують».
* * *
Як свіжу, так і у вигляді настою цибулю вживають при захворюваннях травного каналу (коліт з закрепами, атонія кишок, пронос), для профілактики і лікування атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, у разі цукрового діабету, гіпертрофії простати, зниженої статевої потенції.
**
Вживання часнику рекомендоване при відсутності апетиту, порушенні травлення, катарі шлунка і кишківника (особливо інфекційного походження), проносі, атеросклерозі, неврозах, що супроводжуються головними болями та безсонням. Часник – добрий профілактичний засіб від цинги,дизентерії, тифу; вбиває в роті всі бактерії... Ним лікують свинцеві отруєння.
**
Як кровоочисний засіб,часник вживають при фурункулах і висипках на шкірі.
**
-Дві жмені цибулиння залити окропом – 6 л. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Не проціджувати. Мити ноги у разі прояву грибкових захворювань. Процедуру краще приймати ввечері перед сном.
**
Якщо погано виходить слиз з носа, тонкі скибки цибулі на 3-4 хвилини вставляють у ніздрі. Або впродовж 10 хвилин нюхають розрізану цибулю чи розрізаний зубчик часнику.
**
Половина середньої цибулини чи 2-3 зубчики часнику, спожитих на день, запобігають захворюванню на грип, застуду.
**
При пониженому тиску вживають тричі на день по 1 чайній ложці свіжого соку цибулі, або по половині чайної ложки часнику. Для цього цибулю чи часник подрібнюють на м’ясорубці, а сік відтискають через марлю.
**
Спечені до золотистого кольору кружельця цибулі прикладають до наривів, фурункул, гнійних ран.
**
Злегка підсмажена цибуля корисна для хворого серця.
**
Часник і цибуля протидіють раковим захворюванням, утворенню онкопухлин.
**
Біль у вусі:
-Свіжий сік цибулі розбавляють теплою водою – 1:1. Закапують у вухо по 4-5 крапель тричі на день.
**
Пухирці у роті:
-Свіжий сік часнику змішують з теплою водою – 1:1. За допомогою вати або марлі тричі на день з ащують ротову порожнину. Але такий засіб лікування не варто застосовувати до дітей.
**
Бронхіт:
-Свіжий сік цибулі змішують з медом – 1:1. Вживають по 1 чайній ложці 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їди.
**
Кашку з часнику на воді чи молоці (1 зубчик на 1 столову ложку) тричі на день за 15-20 хвилин до їди вживають при тромбофлебітах, підвищеному рівні холестерину в крові. Сприяє вона і травленню.
**
Сік цибулі, розведений кип’яченою водою у співвідношенні 1:10, для полоскання горла, ротової порожнини при виразкових стоматитах.
**
Цибулю корисно їсти при наявності каменів у нирках.
**
Атонія кишківника:
-160 г головок цибулі очищають від лушпиння, подрібнюють, перекладають у скляну банку і заливають 74-процентним спи ртом – 800 мл. Посуд щільно закривають. Настоюють 10-12 днів у темному, але теплому місці. Проціджують. Вживають тричі на день по 20-30 крапель на 1 столову ложку води за 15-20 хвилин до їди. Не зловживати!
**
Глисти:
-Звечора подрібнюють 1 середню цибулину і заливають теплою водою – 250 мл. Настоюють мінімум 8 годин. Вранці проціджують і випивають натщесерце.
**
Випадає волосся:
-Свіжий сік цибулі або часнику втирають у шкіру голови. Через 30 хвилин змивають теплою водою. Процедуру приймати тричі на тиждень, краще на ніч. Достатньо 20 процедур.
**
Народна кулінарія:
-Часник добре розщеплює жири, сприяє травленню. Тому до бульйону, традиційного українського борщу, звареного з салом, подають ще й галушки з часником.
Застереження! Часник і цибуля протипоказані при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.
Тарас ЛЕХМАН, м. Шептицький