(Про деякі особливості лікування печінки засобами народної медицини)
***
Пам'ятайте, що печінка – це фільтр людського організму! Він також потребує очищення, а почасти і лікування.
***
Вітамінний відвар (5-7 ягід шипшини на 0,5 л води) – від загальних захворювань печінки, незначних порушень її функції. Робіть перерви у вживанні. Консультуйтеся у лікаря!
***
Буде добре печінці, коли взяти за правило:
-Вранці натщесерце випити малими ковтками склянку (150-200 мл) теплої джерельної води. Можна додати половину чайної ложки меду.
***
Поліпшують роботу печінки, сприяють утворенню і відтоку жовчі ягоди чорноплідної горобини. Денна норма споживання – 75-100 г.
Пити тричі на день по 50 мл свіжого соку ягід чорноплідної горобини.
***
Цироз печінки:
-2 столові ложки насіння розторопші плямистої залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити, допоки не залишиться 100 мл води. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці через кожну годину (12-15 разів на день).
***
Гепатити, застої жовчі:
-3 чайні ложки засушеної подрібненої трави звіробою настояти у 200 мл окропу протягом 30 хвилин. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази (за 20 хвилин до їди).
- Траву звіробою залити горілкою (100 г сировини на 0,5 л). Настояти 14 днів на сонячному місці. Процідити. Пити по 25 мл чотири рази на день за 10 хвилин до їди. Не зловживати!
-У перервах між вживанням їжі пити настій трави полину гіркого. Готують з розрахунку – 2 столові ложки подрібненої сировини на 200 мл окропу. Це – денна норма. У процесі лікування робіть перерву. Наприклад, 5 днів вживаємо, 2 дні перерви.
- Тричі на день за 30 хвилин до їди вживати по половині чайної ложки перетертих на порошок плодів коріандру.
***
Жовтяниця:
-Пити свіжі соки з моркви, огірків, апельсинів, лимонів. Їсти багато овочів (тільки варених), суниць; на день споживати 50 мл соку квашеної капусти, або 75 г самої квашеної капусти.
-1 столову ложку суміші листя копитняка і квітів цмину піскового (беруть порівну) залити окропом – 200 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди.
-1 столову ложку цибулин зірочок жовтих (збирають весною) залити 300 мл окропу. Варити 10 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Не зловживати! Рослина належить до отруйних.
***
Комплексне лікування!
Функціонування печінки лише тоді буде нормальним, коли належно функціонують шлунок, підшлункова залоза, селезінка, кишечник… Для комплексного лікування (принаймні, профілактики) використовують парило звичайне:
-2 столові ложки засушеної подрібненої трави засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Настій знову перелити у термос . Випити протягом дня малими ковтками. Курс лікування – місяць. Повторити через тиждень. Протягом року – 5-6 курсів.
***
При хворобах печінки й селезінки:
-Готуємо відвар з глухої кропиви, триколірних братиків, листя суниць. (Беремо в однаковій кількості). Три столові ложки засушеного подрібненого збору засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Пити по 200 мл тричі на день за 15 хвилин до їди, або через 30 хвилин після їди. Курс лікування встановлюють індивідуально, але за порадою лікаря!
***
Для лікування хвороб печінки при малярійному збільшенні селезінки вживають горілчану настоянку з листя барбарису:
-100 г (за вагою) сировини щільно утрамбувати у літрову банку; сировина має зайняти половину посудини. «По вінця» залити горілкою. Посуд щільно закрити. Настояти у темному, але теплому місці протягом 14 днів. Процідити. Далі зберігати у холодильнику. Пити тричі на день по 25-30 крапель на 50 мл води за 15-20 хвилин до їди. Не зловживати! Курс лікування – 21 день! Повторити через 10 днів. І так протягом 5-6 місяців.
***
Знайте, що печінка не любить гострих, кислих, солоних страв, алкоголю!
**
Очищення печінки:
-1 столову ложку кукурудзяних приймочок залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і варити 5-6 хвилин. Відвар перелити у термос. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Теплий відвар випити протягом дня за 5-6 разів.
Тарас ЛЕХМАН