5 лютого вшановують святу мученицю Агафію. З церковних джерел відомо, що праведна дівиця-християнка жила на Сицилії. Загинула мученицькою смертю за часів правління римського імператора Декія (ІІІ століття).
Колись у цей день господарі перевіряли запаси городини – картоплі, моркви, червоного буряка, ріпи, редьки, цибулі, часнику, капусти, чи належно вони збереглися у льохах, кіпцях, у коморах, клунях, чи не псуються. Гнилу, зіпсуту городину викидали. І тоді споживання овочів потрібно було чітко розподілити так, щоб їх вистачило до наступного врожаю, принаймні, до появи молодої городини. Слід врахувати і те, що частину припасів залишали для розсади, а дрібними коренеплодами господарі годували домашніх тварин, зокрема, свиней. Якщо була нестача кормів, то свиней доводилося колоти раніше звичного, коли вони ще не набрали відповідної ваги. Але тоді і м'яса було менше на столі. Отож, селянину завжди вистачало клопотів!
Народні прикмети:
- Якщо на Агафії (Гапки) мокро – буде псуватися городина, гнитиме. Також погано, коли кілька днів, а то й тижнів, поспіль тримається міцний мороз, адже тоді овочі можуть замерзнути. Але льохи, кіпці вправний господар завжди вчасно утеплить.
- На Агафії помірно погода – буде хорошим травень.
- Якщо на Агафії зима люта – весна рано у двері не постукається, пізно в гості прийде.
- Гапка любить санки…
Тарас ЛЕХМАН