Золоту осінь ще називають грибною порою. Заготівля грибів поширена ледь не по всій Україні, особливо на Поліссі, у Карпатах. Для багатьох мешканців віддалених сіл, де важко знайти роботу, гриби - ринковий товар, на якому можна заробити «живу копійчину». Тож варто скористатися сезоном.
За своїми калоріями гриби у будь-якому приготуванні не поступаються м'ясу. Але їсти їх можна навіть у строгі пісні дні, бо вони вважаються пісним продуктом (радше - даром Природи). А яка багата українська народна кухня на смачні грибні страви! Вправні господині приготують грибні борщ, підливу, спечуть грибний пиріг, подадуть до столу мариновані, солені гриби...
Про гриби складено багато народних приказок:
- Гриби у роті не ростуть.
- Гриби поклони люблять.
- Гриб у кошик сам не полізе.
- Ягода - насолода, а гриб - підмога.
- Гриб сам не росте, біля нього завжди другий.
- Сиди, грибе, поки тебе здиблять.
- Назвався грибом, тоді лізь у кошик.
- Гриби ростуть у лісі, а в місті їх знають. (Гриби в лісі бувають, а в місті про них знають).
- Де дуби - там і гриби.
- Грибочки і білочка любить.
- Косив гриби косою...
- З твоїм щастям тільки по гриби ходити...
Ідучи у ліс збирати гриби, завжди бажаємо один одному вдалого «тихого полювання». Прогулянка лісом - це ще й користь для здоров'я, навіть, якщо жодного гриба не знайшов...
Тарас ЛЕХМАН