(Дещо про користь щавлю)
Від весни до осені можемо зривати на грядках листя щавлю, заготовляти на зиму, зберігати зібраний «врожай» у морозильних камерах, або консервувати його. Навіть після тривалої літньої спеки, коли щавель пожовк, став сухим і непридатним для споживання, хоч і поливали його час від часу, але тут враз випали рясні дощі, ця рослина «воскресає», омолоджується, відроджується, росте заново.
Однак не тільки про смачні щавлевий борщ, салат, пиріжки зі щавлевою начинкою і яйцем будемо мовити, а й про лікувальні властивості рослини.
Принагідно: у давніші часи щавель майже не вирощували на грядках, а збирали на лузі, у полі... Самому у дитинстві доводилося виступати у ролі «заготівельника»...
* * *
Щавлевий борщ буде кориснішим, якщо до нього додати кілька листочків кульбаби, подорожника і кропиви. Так само салат. Принаймні, остання страва ефективно вплине на посилення імунної системи.
* * *
Щавель покращує апетит. За 20 хвилин до їди з'їжте 5-6 листочків рослини.
* * *
Споживання свіжого (або замороженого, але не холодного) щавлю знімає втому. Тому той, хто їсть щавель, почувається бадьорим.
* * *
У спекотні дні листя щавлю добре втамовує спрагу.
* * *
Щавель - ефективна протидія авітамінозу, корисний при підвищеній температурі.
* * *
Кілька листочків щавлю нормалізують понижений рівень кислотності шлункового соку.
* * *
На замітку діабетикам:
- Щавель, або відвар зі щавлю понижують рівень цукру у крові. При загостренні недуги він стає особливо помічним. (Конкретної норми споживання протягом дня не подаємо. Хворий самостійно може контролювати свій стан).
* * *
При екземі:
- 2 столових ложки засушеного насіння щавлю засипати у термос і залити окропом - 1 л. Настояти 2 години. Процідити. У настої змочувати вату і зволожувати нею ділянки шкіри, уражені екземою. Кількість процедур протягом дня - довільна.
* * *
Розім'яті свіжі листки щавлю (щоб проступив сік) прикладають до місць укусів комарів; натирають шкіру у разі виникнення свербіжу.
* * *
Настій рослини з корінням використовують для полоскання горла при ангіні, а також у разі запалення ясен:
- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати горло (ротову порожнину) 3-4 рази на день. Щоразу готувати свіжий настій.
* * *
Відвар листя щавлю посилює утворення жовчі, поліпшує роботу печінки:
- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до вживання їжі.
* * *
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Щавель протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
Львівської області