Останні новини

НАКУВАЛА ЗОЗУЛЕНЬКА…

 

 

Ботанічна назва рослини – коронація. Однак у народі її частіше називають зозулин цвіт. Заготовляють під час цвітіння у травні-серпні. Ще з давніх часів зцілителі давали жінкам пити напар трави при болісних місячних:

-3 столові ложки засушеної подрібненої коронації залити окропом – 600 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 4-5 разів.

РОЗТОРОПНО ВЖИВАЙ!

Народні зцілителі настирливо застерігають: «Будь обачним, коли лікуєшся відварами, настоями чи спиртовими настоянками рослин, які містять отруйні речовини. Перевищення дози – недопустиме!». До таких належить паслін чорний (псячі ягоди). Його часто використовують при шкірних захворюваннях:

-1 чайну ложку засушеної подрібненої рослини залити окропом – 150 мл. Варити 10 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 чайній ложці тричі на день за 20 хвилин до їди. Не більше і не частіше! Курс лікування – 21 день. Повторити, якщо необхідно, через такий же період часу.

ЗАПАЛЬНІ ПРОЦЕС

Гнійні рани 3-4 рази на день змащують свіжим соком алое. Він допомагає від запальних процесів і швидко гоїть.

Ще один засіб: сік алое розводять 1:1 з рідким (в’язким) медом.

Для отримання соку беруть виключно трирічну рослину.

БАГАТЬОМ ЗНАДОБИТЬСЯ

Обліпихову олію п’ють тричі на день по 1 чайній ложці у разі виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки (навіть у післяопераційний період), туберкульозу легень.

Після кожних 10 днів вживання роблять перерву на 2-3 дні. Процес лікування може бути тривалим.

ВИЛІКУВАТИ НЕЖИТЬ

-5 столових ложок кухонної солі розчинити в 1 л окропу. Коли розчин трохи охолоне, змочити у ньому лляну тканину і накладати кругову пов’язку на лоб і потилицю. Процедуру приймати на ніч.

ПІДВИЩИТИ ГЕМОГЛОБІН

Взяти в однаковій кількості траву звіробою, квіти ромашки, листя ожини і кропиви дводомної:

-2 столові ложки засушеного подрібненого збору засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 3 години. Процідити. Настій випити протягом дня за 4-5 разів у перервах між вживанням їжі.

ХОДИТЬ СОН КОЛО ВІКОН…

У давнину, щоб покращити сон дитини (особливо, коли вона часто прокидається), наші прабабусі використовували такий нехитрий засіб: у лляну торбинку насипали насіння маку і клали її на ніч під подушечку. Допомагало…

Тепер, звісно, насіння маку можна придбати лише в крамницях. Самі ж не вирощуйте, навіть з лікувальною метою. Закон – є закон!

ЗДОРОВИЙ РАЦІОН

Дрібно натерта капуста, приправлена соняшниковою олією (кількість олії додають на власний смак),  покращує пам’ять у старших людей, сприяє процессам травлення. Денна норма – хоча б 75 г, але їсти малими порціями. Або щодня пити по 50 мл свіжого соку капусти.

З-ПОМІЖ ІНШИХ ВЕРОНІК…

В Україні зустрічається аж 52 види вероніки – цінної рослини. Але тільки вероніку лікарську (вона, до речі, найпоширеніша у природі) використовують для лікування застудних захворювань. Напар готують з розрахунку:

-1 чайна ложка засушеної подрібненої трави на 200 мл окропу. Настоюють 15 хвилин. Перед вживанням проціджують. Протягом дня випити 2-3 таких порції. Дітям дають наполовину менше.

НЕКОНТРОЛЬОВАНЕ СЕЧОВИПУСКАННЯ

-50 г щойно заготовленного насіння парила звичайного залити вином «Кагор» - 0,5 л (або ж дозування збільшувати пропорційно). Посуд герметично закрити. Настояти 14 днів у темлому сонячному місці. Процідити. Потім зберігати у холодильнику. Хворим, у яких нетримання сечі, питии настоянку по 30-40 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їдию Процес лікування може бути тривалим.

Застереження! Настоянкою не зловживати, бо це може призвести до зворотнього ефекту. Такі ліки – тільки для дорослих!

ПРИ ПОДАГРІ

Взяти в однаковій кількості корені лопуха справжнього, кореневища пирію і траву череди:

-3 столові ложки засушенного подрібненого збору залити окропом – 1 л. Варити 7-8 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Цієї порції має вистачити на два дні. Процес лікування може бути тривалим.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.