Останні новини

БРУНЬКИ ТОПОЛІ ЧОРНОЇ

 

 

З огляду на народну медицину, у тополі чорної найціннішими є бруньки. Їх заготовляють у березні-квітні, буває, що і наприкінці лютого, за сприятливої погоди, але коли вони ще не розпустилися до листочків і мають приємний ароматизований запах. Після заготівлі ретельно сушать у добре провітрюваному приміщенні. Місце для сушіння має бути затемнене. Найкраще – горище сільської хати. Зберігають бруньки у закритих паперових пакетах.

Відварами, спиртовими настоянками бруньок лікують ревматизм, захворювання суглобів, нирок та сечового міхура, головний біль, запалення дихальних шляхів, горла… Таке лікування народні зцілителі називають «бруньковою терапією».

***

При укусах бджіл ефективно подіють примочки зі спиртової настоянки бруньок тополі чорної. Зникає біль, не розвивається набряк. Завжди майте її у запасі! Приготування:

-5 столових ложок бруньок на 400 мл спирту. Настоювати 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Процедуру приймати 4-5 разів на день.

***

-Свіжі розім’яті бруньки тополі чорної кладуть на хворий зуб, щоб втамувати біль.

***

Такі бруньки можна жувати, але не ковтати, при підвищеній кислотності шлункового соку, відчутті у роті гіркоти.

***

Однаковий рецепт для лікування дихальних і сечовивідних шляхів:

-1 столову ложку бруньок залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 4 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 2 столові ложки 5-6 разів на день у перервах між вживанням їжі.

***

Свіжі бруньки тополі залити горілкою у співвідношенні – 1:5. Настоювати 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити.

Гарячий відпар настоянки використовують для інгаляції при хворобах верхніх дихальних шляхів. Процедуру приймати по 8-10 хвилин тричі на день.

Для лікування гострих і хронічних захворювань сечових органів, зокрема передміхурової залози, таку настоянку п’ють тричі на день по 20 крапель на 1 столову ложку води за 15-20 хвилин до їди.

Вона також допоможе позбутися головного болю.

У разі ревматизму настоянкою тричі на день натирають хворі місця. На ніч перед сном – неодмінно!

***

Бруньки тополі чорної часто використовують у суміші з іншими рослинами.

***

-Взяти в однаковій кількості бруньки тополі чорної і соснові. 1 столову ложку збору засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Теплим настоєм тричі на день полоскати хворе горло.

***

Цукровий діабет:

-1 столову ложку засушених подрібнених бруньок тополі чорної, коріння соняшника і квітів ромашки (беруть в однаковій кількості; збір ретельно перемішують) залити окропом – 600 мл. Варити 4-5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази.

***

Відвар з бруньок тополі чорної, кореня кульбаби, трав алтеї лікарської і цикорію дикого (беруть в однаковій кількості) використовують для полоскання ротової порожнини при пародонтозі. Приготування:

-1 столова ложка збору на 0,5 л води. Довести до кипіння і варити 4-5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день.

***

При артриті:

-Бруньки тополі чорної, коренеплід петрушки, корінь цикорію дикого (співвідношення – 1:1:2). 1 столову ложку подрібненого збору зварити до готовності у 600 мл води. Процідити. Пити по 50 мл 5-6 разів на день. Вживати тільки під час загострення недуги.

***

Чаєм з бруньок тополі чорної і трави фіалки запашної (1:2) лікують хронічний бронхіт. Приготування:

-1 чайна ложка збору на 200 мл окропу. Настояти 1 годину. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

-

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.