(8 Голосов)
Капуста, начинена зелениною:
Головку капусти розібрати на листки, занурити в окріп на декілька хвилин. Дати воді стекти. Натерти крупно моркву, змішати з посіченою зелениною (будь-якою) і часником. Загорнути начинку в капустяні листки, покласти в посудину і залити киплячим розсолом - 1 столову ложку солі на літр води. Через два дні страва готова.
 
Бурякова каша:
На 2 частини тертого буряка - по 1 частині тертої моркви, помідорів, цибулі. Все це окремо присмажити на олії, перемішати в горщику, потушити півгодини, посолити. Перед їдою додаю часник і перець. Можна закатувати і в банки на зиму.
 
Капуста гостренька:
Капусту нашинкувати, пересипати сіллю, дати кілька годин постояти. У порізану цибулю і часник всипати меленого червоного перцю, змішати з капустою в глиняному посуді. Тримати під гнітом 3 дні. На стіл подавати із зелениною.
 
Картопля з огірками:
Нарізати 4 гарячі картоплини і 2 солоні огірки кубиками, накришити зеленої цибулі, трішки посолити, скропити олією і перемішати.
 
Холостяцька вечеря:
Зварити 100 гр. рису. Нашинкувати в нього 2 солодкі перці, 1 помідор, 1 квашений огірок, 1 морквину, 1 цибулину. На смак додати сіль, оцет, цукор, перець.
 
Картопля з оселедцем:
Картоплю зварити в шкірці, порізати кружальцями. Так само цибулю. Оселедець нарізати скибочками. Скласти все гірочкою, заправити олією, оцтом і гірчицею.
 
Горох з огірками:
Попередньо замочити горох, зварити. Нашинкувати в нього квашені огірки, цибулю. Заправити олією, зелениною, прянощами, вкинути дрібку солі.
 
Грибні котлети:
Зварити гриби, краще білі. Дрібно посікти і змішати з рисом, який варимо на солі й петрушці. Зліпити котлети, обсипати їх мукою або обкачати в яйці. Підсмажити.
 
Буряк з часником і сливами:
Зварити буряк, натерти, додати посічений часник, запарений і порізаний чорнослив, потовчені горіхи. Покропити олією і присмачити зеленою петрушкою.
 
Суп гречаний:
В окріп (менше літра) опустити 4 картоплини, через 10 хвилин додати 1 склянку гречаної крупи, натерту моркву, цибулю, багато зеленини з коренями, сіль. Варити ще 20 хвилин.
 
Суп гороховий:
Замочити в 2 літрах води 1 склянку гороху. Через З години довести до кипіння. Вкинути 4 картоплини, порізані на кубики, натерту моркву, зеленину, приправи, часник, лавровий лист, сіль.
 
Борщ квасолевий:
Горня квасолі замочити на ніч в 2 літрах води. Коли квасоля звариться, злити відвар і додати в нього насіння кропу, нашинковані буряки, моркву, цибулю, коріння. Трохи поварити. Додати нарізану капусту і, коли борщ закипить, влити цибулю, заправлену на олії з помідорами. За 3 хвилини до завершення варіння додати товчений часник, зелень укропу і петрушки, приправи на смак.
 
Картопляний суп з помідорами:
8 картоплин нарізати дольками, варити 20 хвилин. Моркву, петрушку, цибулю, помідори нарізати і підсмажити на маргарині. Все це додати до картоплі і варити до готовності. Під кінець додати спеції.
 
Селянський суп:
Нарізати моркву, ріпу, цибулю, селеру. Легенько підсмажити на олії, потім залити гарячим грибним або овочевим бульйоном і варити 15 хвилин. Потім додати нарізану картоплю і варити до готовності. За 6 хвилин до завершення покласти кружечки помідорів, листки шавеля, шпинату або салату.
 
Суп огірковий:
Почистити 4 солоні огірки. Шкірку кип'ятити 15 хвилин у склянці води, відкинути. А в розсіл опустити дрібно нарізані огірки, приварити 10 хвилин. У 1,5 л окропу зварити 1 картоплину, 1 морквину, 1 ріпу, 1 петрушку, 2 цибулі, корінь селери, 3 ст. ложки гречки або рису, лавровий лист, перець, кріп, сіль, прянощі.
 
Суп овочево-грибовий:
Моркву, корінь селери, цибулю нарізати соломкою і обсмажити з мукою. Відварені порізані гриби тушити з овочами 7 хвилин. Картоплю, нарізану соломкою, варити з овочами і грибами до повної готовності. Додати товчені з сіллю часник і зелену петрушку.
 
Капустяник грибовий:
У бульйон (1 літр) зі звареними грибами покласти відварену перлову крупу, картоплю, свіжу капусту. Кип'ятити 10 хвилин. Натерті моркву і цибулю тушити 15 хвилин з олією і водою. Варити до готовності овочів. Посипати дрібною зелениною.
 
Дідові голубці:
Відварити до напівготовності головку капусти в підсоленій воді. Розібрати її на листя і кожен загорнути конвертом, обваляти в сухарях і обсмажити на олії.
 
Коржі картопляні:
Відварити 15 нечищених картоплин, розім'яти, додати 20 г дріжджів, трохи води, дати піднятися. Додати 1 склянку муки, сіль, перемішати і дати ще раз піднятися. Викладати ложкою на змазаний олією лист і випікати.
 
 
Тушкована картопля:
Почищену картоплю нарізати кружальцями, покласти в глибоку сковороду, посолити і залити водою. Тушити під кришкою. Окремо підсмажити терту моркву, цибулю, помідори і перець. Овочі додати до картоплі, обережно перемішати і продовжувати тушити до готовності.
 
Лінива вечеря:
Жменю кукурудзяної муки добре просмажити і насипати в кухоль гарячого молока. Можна з медом.
 
Скромна вечеря:
Зварити картоплю разом з порізаним навпіл часником і тмином. Злити відвар і скропити картоплю олією.
 
Вареники з капустою і грибами:
Гриби зварити і нарізати дрібними кубиками. Капусту посікти і обсмажити на олії, змішати з підсмаженою цибулею, грибами. Замісити тісто, тонко розкачати, виліпити коржики, на які покласти начинку, і защипнути краї. Відварити вареники в підсоленій воді.
 
Риба в червонному:
Рибу нарізати, посолити, обваляти в муці і обсмажити в олії. Скласти в чавунок і приготувати соус: моркву, петрушку, солоний огірок і цибулю настругати і спасерувати на олії. В кінці додати протерті помідори, лавровий лист, перець, можна трохи червоного вина. Залити соусом рибу і дати прокипіти на тихому вогні 7 хвилин.
 
Короп з цибулею:
Рибу нарізати, посолити, посипати меленим перцем, обсмажити в муці на олії. Цибулю трохи присмажити на олії. Половину покласти в горщик, додати лавровий лист, зеленину, духмяний перець, оцет і цукор. На це викласти смажену рибу, посипати рештою смаженої цибулі, залити відваром, який приготувати з голови, кісток і плавників коропа, і тушити до готовності.
 
Медовуха:
12 літрів меду переварити в поливаній каструлі. Влити ЗО літрів криничної води. Місяць-два переброджує. Потім перелити бажано в дубову бочечку в вистоювати в пивниці. Чим довше, тим краще. Медовуха має 12-13 градусів.