Останні новини

НА НЕБОСХИЛІ

 

 

20 лютого – день вшанування преподобного Лева (Льва) Катанського. Він жив у VIII столітті. Помер 780 року. Служив єпископом міста Катанія в Сицилії.

З цим днем у побуті українців пов’язане дивне вірування. Якщо хвора людина у ніч на Лева (Льва) побачила зірку, яка падає з неба, то вважалося, що помре у цьому ж році. У недолугу прикмети вірили настільки, що, замість того, аби надати людині моральну підтримку, розрадити добрим словом, приходили до хворого прощатися, як до приреченого. Були впевнені, що це впала зірка хворого і невдовзі забере його душу. Адже у кожної людини є своя зірка. Тільки-от, спробуй відшукати її на небі…

Можливо, це вірування виникло на основі асоціації прізвища Катанський, яке нагадує дієслово – котитися. Ось і народилися прикмета та повір’я про зірку, яка котиться (падає) з неба.

Є й легенда про походження зірок на небі і причину їх падінь. Згідно неї, зірки – це небесні Божі свічки. Дияволові також кортить, щоб і його свічки горіли на небосхилі. Ангел, який пильнує за Божими свічками, як тільки відвернеться на мить, лиходій відразу ставить свою свічку. Однак Ангел все одно побачить справи нечиситого і скине його свічку-зірку з неба. Тому так й тлумачать люди, чому падають зірки неба…

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.