Останні новини

КОЛЮЧИЙ КУЩ ШИПШИНИ

 

 

За фенологічними спостереженнями, коли зацвіла шипшина – прибуло літо, а коли доспіли її плоди – спливає осінь.

Цвіте цей колючий кущ у другій половині травня – у червні. Плоди дозрівають у жовтні. Саме вони є найціннішими у народній медицині.

Заготовляють цупкі ягоди шипшини відразу після їх дозрівання. Трапляється, що й у листопаді – на початку грудня після перших морозів і першого снігу. Але тоді вони стають зморшкуватими, частково втрачають цілющі властивості.

Сушать заготовлені ягоди у печі, відкритій газовій духовці при температурі +60-65 С. Головне стежити, щоб не «підсмажити» цей скарб. Тому ягоди регулярно перемішують дерев’яною ложкою. Ще один варіант: сушити у теплому місці, у добре провітрюваному приміщенні, але не на сонці. Однак цей процес буде тривалим. Зберігати краще у закритому скляному посуді.

Відварами плодів шипшини лікують нирковокам’яну та жовчнокам’яну хвороби, виразки, опіки, атеросклероз, гастрит; вони зміцнюють стінки судин, мають сечогінну функцію. Шипшина зміцнює імунну систему. З лікувальною метою використовують шипшинову олію, сироп (продається в аптеках).

***

Шипшина багата вітамінами, зокрема полівітамінами. Але тут важливо не перенаситити організм цим «добром». Потрібне строге дозування! Тому для покращення імунної системи:

-7-8 (не більше!) засушених плодів шипшини відварити у 0,5 л води. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня за 3-4 рази випити не більше 250 мл рідини. (Тобто, цієї порції має вистачити на два дні). Курс лікування – 14 днів. Повторити через 7 днів. Протягом року – 4-5 курсів.

***

Також покращує імунітет чай з квітів шипшини:

-1 чайну ложку засушених подрібнених квітів залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Доцільно випити малими ковтками вранці натщесерце. Через 30 хвилин – сніданок.

***

Міцним узваром засушених плодів шипшини (25 ягід на 1 л води) промивають гнійні рани та місця опіків. Узвар потрібно настояти до літеплої температури і процідити. Процедури приймати чотири рази на день.

***

Засушені ягоди шипшини перетирають на порошок і ним посипають гнійні рани тричі на день. Але радьтеся з лікарем!

***

При шлунковій і матковій кровотечах:

-Взяти в однаковій кількості засушені подрібнені ягоди шипшини, листки кропиви дводомної, кореневища перстачу прямостоячого та родовика лікарського. 4 столові ложки збору залити окропом – 800 мл. Кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 4 години у посуді під кришкою. Процідити. Настій пити холодним по 100 мл чотири рази на день. (Тричі – через 15-20 хвилин після їди; четвертий раз – перед сном). Ця порція розрахована на два дні.

***

Для хворих нирок, печінки, при поганому сечовиділенні:

-Звечора 1 столову ложку подрібненого молодого коріння шипшини залити окропом – 600 мл. Кип’ятити на малому вогні 7-8 хвилин. Потім увесь відвар перелити у термос. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Цю порцію випити протягом дня за 7-8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги!

***

Шипшиновий мед – вельми корисний для печінки. На жаль, у чистому вигляді він зустрічається вкрай рідко, здебільшого змішаний з акацієвим, липовим медом… Утім, якщо біля вуликів росте багато кущів шипшини, то купуйте цей солодкий продукт саме у тих пасічників.

***

Застосування аптечних препаратів зі шипшини:

-Холосас. П’ють по 1 чайній ложці 2-3 рази на день при холециститі та гепатиті.

-Сироп з плодів шипшини. Це – вітамінний препарат. П’ють по 1 чайній ложці тричі на день.

Шипшинова олія. Лікують тріщини на шкірі, трофічні виразки. (Змащують ділянки шкіри). При виразковій хворобі шлунка чи дванадцятипалої кишки вживають по 1 чайній ложці тричі на день за 15-20 хвилин до їди.

-Каротолін. Застосовують зовнішньо для лікування екзем, трофічних виразок, ран, які погано загоюються.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.