До весняних лікарських рослин належить медунка. Є кілька її видів, але найпоширеніша і найцінніша – медунка лікарська. Росте у листяних лісах, заростях, серед чагарників, зустрічаємо її і в садах. Водночас любить і відкриті місця, луки, поля, городи. Масово цвіте у травні.
Стебла прямостоячі, заввишки 10-15 см. Листки серцевидні, загострені, в 1,5 раза довші за свою ширину. Квіти на коротких ніжках, спочатку червоні, потім голубувато-фіолетові.
Пасічники пошановують її за те, що це рання медоносна рослина. Тому медунку інколи вирощують біля вуликів.
У народних зцілителів своє пошанування до рослини. Ліки з неї готують як відхаркувальний засіб при бронхітах, запаленні слизової оболонки дихальних шляхів, сухому кашлі.
Наземну частину рослини заготовляються під час цвітіння. Корінці заготовляють наприкінці літа та восени.
* * *
Чай з медунки (1 чайна ложка засушеної подрібненої трави на 200 мл окропу) не зашкодить і хворим на цукровий діабет, хоч він має солодкий присмак.
* * *
Запалення бронхів:
-2 столові ложки усієї рослини (беруть засушені подрібнені наземну частину і корінці) залити окропом – 0,5 л. Варити на малому вогні 7-8 хвилин. Настоювати у закритому посуді 1 годину. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 4-5 разів у перервах між вживанням їжі.
* * *
Якщо при відхаркуванні з бронхів чи легень виділяється кров:
-Готують міцний відвар із засушеного подрібненого кореня медунки (2 столові ложки на 0,5 л води). Довести до кипіння і варити 8-10 хвилин. Настоювати 1 годину упосуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 5-6 разів.
* * *
Напар для гнійних ран:
-4 столові ложки усієї засушеної подрібненоїрослини засипати у термос і залити окропом – 1 л. Настоювати мінімум 2 години. Процідити. Використовувати для промивань і примочок.
* * *
При кишкових інфекціях, проносах готують аналогічний напар, але 2 столові ложки медунки на 1 л окропу. Випити протягом дня за 5-6 разів у перервах між вживанням їжі.
* * *
Туберкульоз легень:
-1 столову ложку засушених подрібнених коренів медунки залити теплою водою – 400 мл. Довести до кипіння і варити на малому вогні 7-8 хвилин. Настоювати 1 годину у закритому посуді. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди.
* * *
Для покращення травлення використовують комбінований чай з наземних частин медунки, споришу, хвоща польового та листя кропиви дводомної. Беруть в однаковій кількості. Готують з розрахунку:
-1 десертна ложка засушеного подрібненого збору на 200 мл окропу. Вживають через 10 хвилин після їди. Протягом дня випити три таких порції.
* * *
Через вміст дубильних речовин, медунка має антибактеріальні властивості. Тому щойно заготовлену рослину додають до салатів, або ж готують салати з неї. Вона також підсилить імунітет.
* * *
Готуючи горілчані (ідеться насамперед про самогон) настоянки на лікарських травах, додавали й медунку. Вона покращить запах і смак алкогольного продукту. Але з лікувальною метою самих горілчаних чи спиртових настоянок з медунки не виготовляють, бо вони в жодному разі не дадуть належного ефекту.
Тарас ЛЕХМАН, м.Шептицький