Запалення горла, ангіна:
-Намотати на тонку паличку вату, або взяти аптечну паличку для чищення вух (так буде зручніше), змочити її у нафті (гасі), змащувати горло вранці та ввечері.
У давніші часи це був один з найперших засобів лікування горла.
ВІДВАР З СЕМИ ПЕРЧИН
Пухирці у горлі, гнійні нариви:
-7 перчин чорного перцю зфалити 200 мл окропу. Варити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти до літеплої температури у закритому посуді. Процідити. Цю порцію випити малими ковтками за 3-4 рази протягом дня. Щоразу їсти (закусувати) по третиній чайної ложки теплого вершкового масла (гріють на водяній бані).
Застереження: протипоказано при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки!
ЗАВАРЮЮТЬ НА ПИВІ
Лікуючи туберкульоз легень:
-1 чайну ложку подрібненого кореня полину гіркого (щойно заготовленого або засушеного) заварити на пиві – 200 мл.Остудити у закритому посуді до літеплої температури. Процідити. Додати 1 чайну ложку меду. Добре розмішати. Випити за раз. Але таку порцію вживають лише раз на день, бажано перед обідом. Пиво має бути легким, світлим.
ПОРЯТУНОК ВІД МІГРЕНІ
-До 200 мл теплої води додати 1 чайну ложку яблучного оцту й 1 чайну ложку меду. Добре розмішати. Протягом дня випити 2-3 таких порції. У разі сильних приступів мігрені – 4 порції. Приймати у перервах між вживанням їжі. Протипоказано при цукровому діабеті й алергії на мед.
ТРИЛІТНІЙ СТОЛІТНИК
Коли нестерпні болі у шлунку:
-Зрізати листок трилітнього столітника, очистити від колючок, добре помити, трішечки нагріти над плитою і з’їсти 50 г листка. Щоб хоч трохи позбутися гіркого присмаку, умочуйте його в цукор або мед. Після цього бажано лягти на правий бік і полежати 30 хвилин. Добре, якщо вдасться заснути.
РІВЕНЬ ЦУКРУ ЗАШКАЛЮЄ
Свіжий сік з листків алое (беруть трирічну рослину) знижує рівень цукру в крові. При загостренні недуги пити по 1 чайній ложці 4-5 разів на день у перервах між вживанням їжі.
Також важливо дотримуватись спокою, уникати стресів.
МУДРІ МАРГАРИТКИ
При діареї, проносах використовують відвар з маргариток (у народі їх називають «маленькими ромашками», «міні-ромашками»). Заготовляють маргаритки весною під час цвітіння:
-1 столову ложку засушеної подрібненої рослини залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і гріти на малому вогні 3-4 хвилини. Настоювати у закритому посуді 30 хвилин. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції у перервах між вживанням їжі.
ПІСЛЯ БЕЗСОННОЇ НОЧІ
Насамперед потрібно випити достатню кількість чистої джерельної води. Адже після безсонноїночі організм зневоднюється. Води пити не холодну, а літеплу.
Допоможуть оговтатися контрастний душ або тепла ванна з поступовим охолодженням.
ЧАСТІ КРОВОТЕЧІ З НОСА
-1 столову ложку кукурудзяних рилець (свіжих або засушених) засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настоювати мінімум 2 години. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди, або через годину після їди.
ЛОПУХ ВТАМУЄ БІЛЬ
Якщо відчуваєте нестерпний біль у суглобах, то це може бути ознакою захворювання на ревматизм. Тоді:
-До болючих місць прикладайте на ніч свіже листя лопуха. Прикладати бажано нижньою стороною. На жаль, лікування належить до сезонних.
Тарас ЛЕХМАН, м. Шептицький Львівської області