-1 мандарин, спожитий вранці натщесерце, за 15-20 хвилин до сніданку, додасть апетиту і покращить травлення. Але протипоказано при підвищеній кислотності шлункового ссоку.
КМИН НА ОЗБРОЄННІ ВІД ДЕРМАТИТУ
-2 чайні ложки засушених подрібнених плодів кмину засипати у термос і залити окропо – 200 мл. Настоювати 2 години. Процідити. За допомогою тонкої лляної тканини зволожувати ділянки шкіри, уражені дерматитом. Процедуру приймати 4-5 разів на день. Щоразу готувати свіжий настій.
АРОМАТНИЙ ЧАЙ З ЖОРЖИН
-1 столову ложку засушених подрібнених пелюсток квітів жоржин запарити у 300 мл окропу у закритому посуді. Через 10-15 хвилин процідити. Протягом дня випити 1-2 порції. Такий ароматний чай позитивно впливає на печінку.
ЯКЩО НУДИТЬ...
Поради вагітним жінкам, які регулярно відчувають нудоту:
-Їжте підсмажене на олії насіння соняшника.
-Допоможе підсолений томатний сік.
-Квашена капуста (чи сік з неї) – також «добрі ліки».
ЧОГО СЛІД ОСТЕРІГАТИСЯ
При підвищеному тиску не їсти м’яса (окрім вареної або смаженої риби), бобових,грибів. Взагалі, уникайте надто калорійних страв. Добрий харч – гречана каша, овочеві салати.
ЗАПАМОРОЧЕННЯ ВІД ХОЛОДУ
Буває, що від холоду також паморочиться голова, руки і ноги наче перетворилися на вату... Тоді:
-Одягайте теплий одяг і теплу шапку. Не забувайте про відповідне взуття. Намагайтеся якомога менше перебувати на вулиці, особливо, коли міцні морози. Пийте гарячі чаї.
УТРИМУЙТЕСЯ ВІД БІЛОГО ХЛІБА!
Тим, хто хворіє на цукровий діабет, бажано сти тільки чорний хліб. Старшим людям – не більше 100 г на день.
НЕ ДОПУСТИТЬ ЛІСОВА СУНИЦЯ
Взимку від застуди порятує узвар з засушених ягід суниці лісової (100-150 г ягід на 2,5 – 3 л води). Ягоди краще брати з лісу і сушити. Вони більш цілющі, ніж ті, які вирощують на присадибних ділянках, тим паче далеко від лісу.
Денну норму вживання встановлюють індивідуально. Узвар пити теплим, а то й гарячим, особливо при підвищеній температурі.
Ло речі, такий узвар не зашкодить і хворим на цукровий діабет, але в обмеженій кількості. Пити не підсолодженим і не більше 0,5 л на день.
ЗАЦУКРОВАНІ ШИШКИ СОСНИ
Варення з шишок сосни допомагає при лікуванні захворювань судин, інсульту, атеросклерозу. Приготування:
-100 г молодих зелених подрібнених соснових шишок засипати цукром – 200 г. Добре перемішати. Настоювати у герметично закритому скляному посуді у прохолодному місці. Має утворитися густий ароматичний сироп. Не проціджувати. Вживати по 1 чайній ложці тричі на день через 30 хвилин після їди.
Тарас ЛЕХМАН, м. Шептицький Львівської області