-1 столову ложку засушеного подрібненого еспарцету піщаного залити окропом – 300 мл. Настояти у посуді під кришкою 1 годину. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день у перервах між їдою. Вживати тільки при важких приступах неврастенії.
ПОРІЗНИК
Чому подорожник великий у народі називають порізником?.. Не дивно! Адже його свіжі листочки прикладають до місць порізів, відкритих ран. Вони швидко зупиняють кровотечу. А для промивання гнійних ран готують настій з розрахунку: 15-20 листочків подорожника великого на 1 л окропу. Такий настій вживають внутрішньо при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.
СОЛОДКИЙ ПЕРЕЦЬ СОЛОДИТЬ...
Багатий вітамінами, солодкий перець зміцнює імунітет людського організму, навіть покращує травлення. Та й смачний, не такий, як гіркий чи пекучий...
Але, на жаль, для декого є категоричні протипоказання у вживанні солодкого перцю (свіжого, маринованого...). Він особливо зашкодить при загострених шлункових захворюваннях, особливо при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.
ВАРТО ЗНАТИ!
Кавун може позбавити закрепів, Якщо важко «сходити на стілець», то протягом дня варто спожити 1,5-2 кг кавуна.
ПРИШВИДШЕННЯ
Свіжі ягоди барбарису пришвидшують процес одужання при запаленні легень. Денна норма споживання – хоча б 100-150 г.
КОРІНЬ СИНЮХИ БЛАКИТНОЇ
При гострому і хронічному бронхітах, бронхопневмонії:
-1 столову ложку подрібненого кореня синюхи блакитної (свіжого або засушеного) засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину. Процідити. Пити по 15-20 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Після 30 днів лікування робити перерву на 10 днів.Протягом року – 6-7 курсів лікування.
А ПОЛОВА – ГОНОРОВА!..
Запалення сечового міхура:
-Половину ємності літрового термоса наповнити половою вівса (заготовляють відразу після обмолоту). Пере використанням її промивають і сушать. Термос «по вінця» залити окропом. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Настій випити протягом дня за 4-5 разі. Пити тільки теплим! Курс лікування – до повного одужання.
ЗАВЖДИ ДОПОМОЖЕ ПЕЧІНЦІ
Коли відварили молоду кукурудзу, скористайтеся й «юшкою» з неї. Пийте теплою. Вона сприяє лікуванню різних захворювань печінки. Денна норма споживання – хоча б 600-700мл. На жаль, лікування належить до сезонних.
БОГОРОСТКА
Наукова назва рослини – астрагал солодколистовидний. У народі її романтично називають богоростка. А травознаї використовують при лікуванні катарів верхніх дихальних шляхів:
-1 столову ложку засушеної подрібненої рослини засипати у термос і залити окропом – 300 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Протягом дня настій випити за 4-5 разів. (Дітям дають дозу наполовину меншу).
-Також корисні інгаляції з астрагалу.
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області