Персик не тільки смачний плід, а й корисний. Його (або персиковий сік) вживають при порушеннях серцевого ритму, малокрів’ї, захворюваннях шлунка зі зниженою кислотністю. При закрепах п’ють персиковий сік по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.
За порадами народних косметологів, доцільно м’якушем персика натирати суху шкіру обличчя, а через 30 хвилин змивати теплою водою. Процедуру приймати двічі на тиждень.
Однак персик протипоказаний при цукровому діабеті й ожирінні.
Найкраще споживати свіжі персики (тому скористайтеся сезоном!), але они добре зберігаються і в холодних приміщеннях, насамперед у льохах, у морозильних камерах – поготів.
ПОЛЬОВИЙ ЩАВЕЛЬ
Ідеться не про той щавель, який господарі вирощують на грядках, а про той, що росте у полях, на луках. Його ще називають «диким щавлем.Він значно кисліший, а, отже, краще і швидше підвищує кислотність шлункового соку. Відвар готуюь з розрахунку:
-1 столову ложку подрібнених листочків щавлю заливають окропом – 200 мл і кип’ятять на малом вогні впродож 5-6 хвилин. Коли відвар охолоне, його проціджують. Цю порцію слід випити протягом дня за 4-5 разів у перервах між вживанням їжі.
ЯГОДА ЖУРАВЛІВ
Як приготувати відмінний вітамінний компот?..
-100 г сіжих ягід журавлини залити теплою водою -1,5-2 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні впродовж 7-8 хвилин. Потім настоюють у посуді під кришкою до літеплої температури. Проціджують.Ця порція розрахована на два дні.
Застереження: протипоказано при захворюваннях нирок, сечового міхура, виразці щлунка чи дванадцятипалої кишки.
ЇЖАЧКИ КАШТАНІВ
-Зелені кожушки (їжачки) плодів каштанів подрібнюють, засипають убанку і заливають 74-процентнимспиртому співвідношенні – 1:4. Посуд щільно закривають. Настоюють 10 днів на сонячному місці (краще на підвіконні). Настоянкою натирають на ніч хворі суглоби (це можуть бути ревматизм, запалення, відкладення солей...) і закутують товстою шерстяною тканиною.
Застереження: настоянку внутрішньо не вживати!
БРУНЬКИ ТУЇ
Якщо відчуваєте гіркоту у роті (а причиною можебути погіршення роботи шлунка, функцій стравоходу...), тоді впродовж 10 хвилин пожуйте бруньки туї західної. Тільки не ковтайте їх. Хоча ці бруньки також гіркі на смак, однак, як кажуть у народі, «клин клином вибивають»...
АБРИКОСОВЕ ЛИСТЯ
Чай з засушеного подрібненого листя абрикоса (1 десертна ложка на 200 мл окропу) тонізує роботу шлунка. Його доречно пити вранці натщесерце.
ПРИ НЕРВОВИХ РОЗЛАДАХ
-Їсти 3-4 рази на день по 1 столовій ложці ягід калини, перетертих з цукром – 1:1. Відразу запивати теплою водою – 150-200 мл.
СМАЧНОГО!
Перед обідом доцільно з’їсти 75-100 г салату з цвітної капусти. (Приправа – на власний розсуд). Це додасть апетиту і покращить травлення. Але не вживайте цвітну капусту при сильному вздутті живота.
Тарас ЛЕХМАН, м.Червоноград Львівської області