(Про деякі лікувальні властивості журавлини)
Журавлина – ягода здоров’я, скарбниця поживних, вітамінних та лікувальних речовин.
Росте вона серед боліт. Її дрібні листочки зберігають зелений колір протягом усього року. (Радше сказати: замість старих пожовклих або поруділих швидко з’являються молоді, так само, як і в барвінка). Цвіте у травні-червні. Червоні ягоди журавлини достигають восени. Безцінний скарб заготовляють у вересні-жовтні.
Побутує легенда, що це журавлі, які відлітають у вирій, залишають на згадку про себе ягоди журавлини.
Виявляється, що журавлину можна збирати і ранньою весною, як тільки розтанув сніг. Взимку під сніговим покровом та щ й коли міцні морози ці ягоди майже не втрачають своїх смакових якостей і лікувальних властивостей.
Журавлину зберігають у власному соці (пересипають цукром – 1:1), готують джеми, варення, сиропи, сушать, кладуть у морозильні камери... Найцінніші, звісно, свіжі плоди.
***
Гарячий чай з варенням журавлини, як профілактичний засіб, запобігає застуді,грипу. А у разі захворювання на ці недуги – лікує їх.
***
При підвищеній температурі, застуді слід їсти якомога більше ягід журавлини, пити журавлиновий сік.
***
Якщо у вас малокрів’я, тоді щодня потрібно з’їдати 100-150 г свіжих чи заморожених, але не холодних, ягід журавлини, або пити сік з них – 200-250 мл. (Норма для дорослого).
***
Свіжим соком журавлини двічі на добу промивають гнійні рани. Він призупиняє розвиток і поширення шкідливих інфекційних бактерій.
***
Запалення нирок, сечового міхура:
-3 столові ложки подрібнених зелених листочків журавлини (заготовляють будь-якої пори року) звечора засипати у термос і залити окропом – 650-700 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Випити протягом дня за 4-5 разів.
***
Міцний чай з листя журавлини (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) зменшує потяг до алкоголю, посилює потенцію. Такі порції пити 2-3 рази на день.
***
Додасть апетиту:
-Вранці натщесерце випити малими ковтками 150-200 мл теплої води.Потім з’їсти 15-20 ягід журавлини.
***
Вітамінний узвар готують з розрахунку:
-100 г (за вагою) засушених ягід журавлини на 3л води. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.
***
Ягоди журавлини додають до квашеної капусти. Корисно і смак неповторний!
***
Журавлина здатна підвищувати кислотність шлункового соку. У разі загострення недуги, достатньо з’їсти 75-100 г ягід (денна норма).
***
Ягоди журавлини нормалізують підвищений артеріальний тиск. Їх можна їсти разом з ягодами калини – 1:1. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.
***
Журавлина корисна для хворих на цукровий діабет, оскільки понижує рівень цукру в крові.
***
Народна косметика:
-Ввечері перед сном свіжим соком ягід журавлини змащують жирну шкіру обличчя. Через 30 хвилин змивають теплою водою. Процедуру приймають тирчі на тиждень. Достатньо 20 процедур.
***
Застереження! Ягоди журавлини не можна споживати при гострих захворюваннях нирок, сечового міхура, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки!
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград