Щоб швидше «прорвали» незначні пухирці (але без відкритих ран), які появилися на шкірі внасоідок опіків, їх здегка змащують розтопленим вершковим маслом, до якого додають дрібку солі (1 столова ложка масла й сіль на кінчику ножа).
НЕ ЗУПИНЯЄТЬСЯ КРОВ...
Рани, які кровоточать, промивають міцним настоєм деревію. Готують з розрахунку:
-5 столових ложок засушеної подрібненої рослини залити окропом – 1 л. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед промиванням процідити. Протягом дня приймати 4-5 процедур.
ЯБЛУКО У МОЛОЦІ
-1-2 середніх яблука (бажано зелених) очистити від шкірки, вилучити зернятка, подрібнити і залити 1л молока. Варити на малому вогні, помішуючи ложкою допоки молоко не закипить. Така невибаглива страва корисна для хворої печінки.
БАЖАНО ДОМАШНІЙ
Хлібний квас, але бажано домашнього приготування, покращує апетит і сприяє процесам травлення.. Пити його потрібно тільки свіжим. Тож готуйте невеликі порції. Прокислий квас не годиться для вживання.
ЩОБ НЕ УТВОРИВСЯ ТРОМБ
При згущенні крові доречно пити виноградний сік. Бажано темних сортів винограду (ягоди мають бути сині, фіолетові...). Денну норму споживання встановлюють індивідуально. Але виноградний сік, особливом з високим вмістом цукру, протипоказаний хворим на цукровий діабет.
ПОРОШОК З ЛІЩИНОВИХ ГОРІХІВ
Для покращення пам`яті старшим людям рекомендують їсти горіхи. Особливо корисні ліщинові. Але щоб не виникло проблем з травленням:
-Засушені ядра ліщинових горіхів подрібнюють на порошок. Користуються кавомолкою. Денна норма споживання – 2-3 чайні ложки.
СПОЧАТКУ...
Спиртові настоянки, які ми власноруч приготували з лікувальною метою, не варто вживати натщесерце, навіть у маленьких дозах. Це подразнює шлунок. Спочатку випийте горнятко чаю або теплоїводи. (Пити малими ковтками). Через 10 хвилин – настоянку. І аж через 15-20 хвилин – сніданок.
СУТО ЧОЛОВІКАМ
Настоянка від імпотенції:
-Квіточки миртк (заготовляють свіжими, як тільки зацвів кущ) засипати у скляну банку, утрамбувати і залити 74-процентним спиртом у співвідношенні – 1:1. Посуд щільно закрити. Настоювати 12-14 днів у темному, але темлому місці. Процідити. Пити по 15-20 крапель на столову ложку води тричі на день у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – 30 днів. Повторити через 10 днів. Протягом року – 5-6 курсів. Настоянкою не зловживати!
ВИНО НЕ ВСІМ ДАНО...
Червоне неміцне вино домашнього приготування (з винограду, ожини, смородини...), фірмовий «Кагор», який придбаєш у крамницях, збагачують кров гемоглобіном, додають бадьорості. Чарка (100 мл) на дент не завадить. Звісно, влаштовуйте пісні дні, скажімо, середа і п`ятниця.
Однак вино протипоказане тим, у кого захворювання печінки, стравоходу, хто щойно переніс інфаркт, інсульт...
БІБ НА СІМ ДІБ...
Якщо ваш організм потребує білків, тоді частіше готуйте страви, зокрема, гарніри з бобу. Краще з молодого. Він містить їх вдосталь. Скористайтеся сезоном! До речі, молодий біб добре зберігається у морозильних камерах.
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області