«Ходить гарбуз по городу…». Хто з нас не знає і не пам’ятає слова з цього дитячого віршика?..
***
Що не кажіть, але українці таки шанують і поважають гарбуза! Він для нас є одним із символів щедрої осені, неодмінним атрибутом свята врожаю. Навіть проводять конкурси на гарбуза-велетня. Трапляються такі здоровані, що трьом-чотирьом дорослим людям доводиться котити їх з поля чи городу. З гарбуза наші вправні господині завжди приготують смачні й корисні для здоров’я страви. Гарбуз – безцінний скарб ліків, які застосовують у народній медицині.
***
Зцілителі запримітили, що жовтобокі гарбузи добре лікують шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур; зеленобокі – корисні ниркам, сечовому міхуру… Втім, будь-який гарбуз нікому не зашкодить!
***
Гарбузове насіння – хороший засіб проти стьожкових і круглих глистів. Його можна споживати і дітям, і людям старшого віку, і навіть вагітним. Адже воно не виявляє токсичного впливу на організм.
За два дні до початку лікування щоранку ставлять клізму, а напередодні, увечері, вживають сольове проносне. Наступного дня натщесерце – приготовлені з гарбузового насіння ліки:
-Очищене насіння (неодмінно з сіро-зеленою плівкою) – 200 г розтерти у ступці з водою або молоком до утворення кашки. Сюди додають 100 г (за вагою) цукру або меду чи солодкого варення і їдять протягом двох годин невеликими порціями. Опісля приймають проносне, а через 30 хвилин ставлять клізму.
Важливо дотримуватися дозування:
-Дорослим і дітям, віком 13-15 років, - 200 г маси; дітям, віком 7-12 років, - 100 г маси; дітям, віком 306 років, - 75 г маси.
***
Як сечогінний засіб – дорослі можуть спожити протягом дня 200 г гарбузового насіння.
***
Слід застерегти, що хлопчикам не варто вельми «захоплюватися» гарбузовим насінням. Це може негативно вплинути на статевий розвиток!
***
При хронічних закрепах, хворобах серця, що супроводжуються набряками, подагрі, хронічних формах холециститу, коліту на день споживають:
-0,5 кг сирого; 1,5 кг вареного гарбуза.
***
Соком м’якуша гарбуза лікують нирки:
-Пити по 50 мл тричі на день за 30 хвилин перед вживанням їжі.
***
Відвар хвостиків гарбуза допоможе і ниркам, і серцю:
-2 столові ложки подрібненої сировини на 400 мл окропу. Варити 7-8 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день через 20 хвилин після їди.
***
Свіжий сік м’якуша гарбуза дають вагітним при блювоті. Пити малими ковтками. Денна норма – 100-150 мл.
Зрештою, такий сік корисний і для дитятка, що розвивається в утробі матері.
***
Гарбузове пюре (продається в крамницях, аптеках) – відмінний харч для немовлятка. Але спершу, ніж годувати своє чадо, про консультуйтеся у лікаря!
***
При безсонні:
-Випити на ніч 100 мл гарбузового соку з 1 чайною ложкою меду.
***
При атеросклерозі, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, гіпертонії, ожирінні, колітах, порушенні обміну речовин корисна гарбузова каша на пшоні, рисі або манній крупі.
***
Запечений гарбуз – ліки для печінки!
***
Зовнішньо гарбуз використовують при опіках, вуграх, екземах. На уражені ділянки шкіри накладають шматочки гарбуза або кашку (дрібно натертий гарбуз).
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград