(Догляд за жирною шкірою)
***
-Чотири пригорщі свіжої подрібненої зелені петрушки залити окропом – 0,5 л. Настояти протягом години у посуді під кришкою. Процідити. Лосьйон готовий! Наносити на шкіру за допомогою клаптика марлі, вати чи тонкої лляної тканини. Через 30 хвилин змити теплою водою. Процедуру краще приймати ввечері перед сном.
***
-Взяти в однаковій кількості (за вагою) квіти ромашки, липовий цвіт, траву шавлії. Щойно заготовлений свіжий збір перетерти, щоб проступив сік. (Слід отримати хоча б 4 столові ложки «кашки»). Залити окропом. Рідина має злегка покрити рослинну масу. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Потім цю масу нанести на обличчя, шию. Через 20 хвилин змити літеплою водою. Процедуру приймати раз на день. Достатньо 25 процедур. Скористайтеся сезоном!
***
-Жирну шкіру обличчя 3-4 рази на тиждень умивають свіжим яблучним соком. (Яблука брати «кислих» сортів). Через 20 хвилин умиваються теплою водою, але без мила. Достатньо 20 процедур.
***
-Сушить жирну шкіру відвар з насіння кропу: 1 столова ложка сировини на 0,5 л окропу. Кип’ятять на малому вогні 3-4 хвилини. Настоюють 20 хвилин. Проціджують й умиваються.
***
-На жирній шкірі часто проступають вугри. Їх «протирають» розрізаним лимоном. Процедуру приймати 3-4 рази на день.
***
-На жирну шкіру обличчя наносять у вигляді маски кавову або чайну гущу. «Побудьте» у такій масці впродовж 20 хвилин. Опісля – вмивання теплою водою. Процедуру приймати 3-4 рази на тиждень. Достатньо 20 процедур. Повторити, якщо необхідно, через місяць.
***
-Дієта – також важливий засіб лікування! Аби «підсушити» жирну шкіру, обмежуйтесь у надмірному вживанні м’ясних та молочних продуктів, яєць, а то й відмовтеся від них. Дотримуйтеся такого правила хоча б двічі на рік по 40 днів. До речі, Великодній або Різдвяний пости – слушна нагода!
**
-Узвари з сухофруктів (яблук, груш, додають і засушену шкірку лимона) корисно пити, коли у вас надмірно жирна шкіра. Дозування сухофруктів (за вагою) на об’єм води і денну норму вживання встановлюють індивідуально.
Тарас ЛЕХМАН