При пухлинах горла й гортані:
-Літрову банку наповнити жалкою кропивою (у народі її називають «жигалкою»), утрамбувати. Для цього зрізають усю наземну частину рослини і подрібнюють. Сушать. «По вінця» посуду залити горілкою. Банку щільно закрити. Настояти 10 днів у темному, але теплому місці. Процідити.
Роблять квач, вмочують його у настій і змащують горло. Процедуру приймати 3-4 рази на день через 10 хвилин після вживання їжі. Курс лікування може бути тривалим.
БАДЬОРІСТЬ І ЗДОРОВ’Я
Народні зцілителі небезпідставно стверджують:
-Чай з молодих, щойно заготовлених пагонів смородини (1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу) гарантує бадьорість і здоров’я. Пити вранці натще та ввечері перед сном. Можна додати 1 чайну ложку меду.
Скористайтеся сезоном!
ЛЛЯНА ОЛІЯ
Хворим на гіпертонію допоможе лляна олія:
-Пити по 1 столовій ложці тричі на день. Вранці натще за 1 годину до сніданку і через 1 годину після обіду та ввечері. Не переймайтеся, якщо на перших порах лляна олія спричинить пронос.
«ДОЛОНІ» З ГАРБУЗА
У період годування немовлятка материнським молоком спостерігаєте набряки грудей?.. Тоді:
-Вирізати з гарбуза дві шкірки з м’якушем (завбільшки з ваші долоні), трішечки потримати їх у теплій воді і прикладати до грудей на 20 хвилин. Процедуру приймати 5-6 разів на день, бажано перед годуванням дитини.
РЯТУЄМО ПЕЧІНКУ
М’якуш щойно спеченого гарбуза злегка поливають медом. Така страва корисна для хворої печінки. Денна нарома споживання для дорослого – хоча б 200 г.
ЧУДО-ЛИСТОК
«Збиває» підвищену температуру, позбавляє від головного болю прикладений до чола листок квашеної капусти. Кількість і тривалість процедур протягом дня – довільна.
ГІПЕРТРОФІЯ
З давніх добрих порад:
-При гіпертрофії передміхурової залози щовечора з’їдайте одну невеличку цибулину. (Біла цибуля – корисніша). Можна зі скибкою чорного хліба. Але уникайте солі.
ПОРУШЕННЯ ТРАВЛЕННЯ
-2 чайні ложки засушених подрібнених плодів анісу залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – 14 днів. Повторити, якщо необхідно, через 7-8 днів.
Тарас ЛЕХМАН