Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ПІД ГОРОЮ ВЕРБА...

 

 

Верба рано весну відчуває, розпускається у березні. Однак у народній традиції українців її вважають символом квітня. Адже саме на квітень (за тиждень перед Великоднем, світлим святом Воскресіння Христового) припадає Вербна, Квітна неділя. Після церковної відправи галузки куща (деревця) освячують у храмах. Вони символізують пальмове гілля, яким вітали Ісуса Христа при В'їзді в Єрусалим.

Хоч ця рослина не є вибагливою, росте майже повсюди, та найбільше любить вологі ґрунти.

Вербу здавна цінують за її лікувальні властивості. Молоду зелену кору можна оперативно заготовляти протягом року і лікуватися нею...

* * *

Відваром березових котиків полощуть горло у разі застуди, ангіни:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити 5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати горло 3-4 рази на день.

* * *

...А от ковтати вербові котики з освячених гілочок з верби (знову ж, щоб горло не боліло) - це лише народне повір'я, хоч і прекрасне...

* * *

Відваром молодої подрібненої кори верби вмивають голову. (Дозування сировини і води - довільне). Так можна уникнути головного болю. Та й волосся стане шовковим.

* * *

Влітку, особливо за хмарної погоди, перед дощем, на листочках верби проступає слиз, схожий на слину. Ним змащують ділянки шкіри, уражені екземою, лишаї.

* * *

Для зміцнення імунної системи організму:

- Звечора 1 столову ложку подрібненої молодої зеленої кори верби засипати у термос і залити окропом - 0,5 л. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Протягом дня випити за 4-5 разів. Дозування краще не збільшувати, щоб організм не відчув перенасичення. Через місяць вживання робіть перерву на два тижні.

P.S. Найкраще діє «весняна кора», яку заготовляють під час руху соків. Але тоді лікування належатиме до сезонних.

* * *

Молоду кору верби успішно використовують при підвищеній температурі і як притов'яжучий засіб. В обох випадках - приготування ідентичне:

- 2 столових ложки подрібненої сировини залити окропом - 400 мл. Варити 5-7 хвилин. Настояти у посуді під кришкою 30 хвилин. Процідити. Пити теплим по 75-100 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди.

* * *

Відчуваєте біль у спині?..

- На 35-40 хвилин притуліться стоячи спиною до стовбура верби. За теплої погоди можна сісти на землю і притулитися. Верба зніме біль...

* * *

Стоячи під зеленим гіллям верби, заспокоюєте «розбурхані» нерви, знімаєте стреси, втому. Але думайте тільки про щось приємне... (Своєрідна «вербова нірвана»).

* * *

Увечері перед сном:

- Приймаючи ванну, киньте у неї кілька вербових галузок з бруньками (котиками). Можна брати і засушені. Попередньо 10 хвилин потримайте їх в окропі. Окріп також вилийте у ванну. Така процедура ефективно вплине на сон.

* * *

У чистій воді під вербою, та ще коли поряд росте аїр, народні зцілителі збирають п'явки. На жаль, про них ми вже майже забули. Але п'явки варто прикладати до скронь у разі різкого підвищення тиску (перші ознаки - головний біль, почервоніння обличчя); лікують вони і гнійні рани, нариви.

Знахарі кажуть, що ці «лікарі» набираються сили від води, верби та аїру. До речі, аїр росте тільки у чистих водах.

* * *

У полі, у лісі біля джерельця садять вербу. Вона очищає воду. Хоча, заради правди, вода у джерельці і так має бути чистою. Ох, якщо люди «не постаралися»...

Тарас ЛЕХМАН

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.