Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

КОРІНЬ ПОЛИНУ

 

 

Готуючи ліки (відвари, спиртові настоянки) для хворого шлунка, як правило, використовуємо наземну частину полину. Але слід пам'ятати, що не меншу лікувальну цінність має корінь рослини. Зокрема при гастриті:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогні впродовж 5 хвилин. Настояти 40 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 7-8 разів на день (мінімум через кожну годину). Вживати тільки під час загострення недуги.

Для приготування слабшого концентрату корінь заготовляють весною, коли полин вже проріс; для міцнішого - восени (у вересні).

ШКІРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

- 1 столову ложку засушеної подрібненої суміші трав фіалки триколірної, золототисячника, рути лікарської і багна звичайного (у співвідношенні - 2:2:1:1) залити окропом - 200 мл. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 50 мл чотири рази на день.

Такий настій допоможе при лікуванні хронічної екземи, псоріазу, дерматиту.

Курс лікування - місяць. Повторити через 10-12 днів. Якщо необхідно, то протягом року прийняти 4-5 курсів лікування.

ПРАЦЯ ТОГО ВАРТА!

Заготовити насіння подорожника у належній кількості - праця не з легких, але того варта. Насіння слід зберігати у сухому місці в паперових пакетах упродовж року. Якщо не вам воно знадобиться, то комусь. Поділіться! Його, зокрема, використовують для лікування запалення шкіри, екземи:

- 100 г (за вагою) засушеного насіння подорожника залити окропом - 5 л. Кип'ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти у посуді під кришкою протягом 1 години. Не проціджувати. Теплим настоєм умивати хворі ділянки шкіри 4-5 разів на день.

МЕНСТРУАЛЬНИЙ СИНДРОМ

- 2 столових ложки засушених подрібнених трав перстачу гусячого, рути садової і полину гіркого (беруть в однаковій кількості) залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на малому вогні 5-7 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день (бажано за 20 хвилин до їди). Курс лікування 5-7 днів. Не більше!

БРУНЬКИ БУЗКУ І ПОДАГРА

Весною неодмінно заготуйте бруньки бузку білого. Вони допоможуть при лікуванні подагри:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Після 14 днів вживання робіть перерву на 7 днів.

ТОВЧЕНИЙ ЧАСНИК У МОЛОЦІ

Знову горло болить?..

- До 200 мл гарячого молока додати 1 чайну ложку товчених зубців часнику. Добре розмішати. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Випити малими ковтками за раз.

ПІД КОМПРЕС

У разі застуди, ангіни на хворе горло ставлять горілчаний компрес. Щоб уникнути опіків шкіри, попередньо змастіть її теплим (злегка розтопленим) вершковим маслом або злегка підігрітою оливковою олією. Така процедура особливо необхідна, коли лікуєте дитину. Адже у неї ніжна шкіра.

ЗБІЛЬШУЄМО ШАНС

Хто регулярно п'є свіжий лимонний сік (брати безпосередньо з плодів), той збільшує шанси вберегтися від інсульту.

Застереження: протипоказано при важких шлункових захворюваннях.

ПОЯВИТЬСЯ АПЕТИТ

Вранці натще, за 20 хвилин до сніданку, впродовж 10 хвилин пожуйте 4-5 свіжих листочків бобівника трилистого. Ковтати не потрібно. Це додасть вам апетиту. Таке «лікування» можете починати вже весною.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.