Восени вся рослинність завмирає, але коріння деяких рослин навпаки сили набирає. Отож час заготовляти й коріння верби, яке застосовують від головного болю:
- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 0,5 л. Варити 10 хвилин. Потім відвар з подрібненим корінням відразу перелити у термос. Настояти 2 години. Процідити. Випити протягом дня за 7-8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги.
Увага! Краще брати коріння з молодих кущів верби.
Заготовляють таке коріння і ранньою весною, але доречним буде, коли використати його «оперативно».
ЩЕ РАЗ ПРО ГОРІХИ
Хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку варто щоденно з'їдати по 25-100 г (залежно від ваги тіла) очищених плодів волоського горіха. Дуже корисні молоді волоські горіхи, які щойно дозрівають.
У ДОРОГУ...
Вирушаючи у далеку виснажливу мандрівку, беріть зі собою у термосі чай з вересу. Він завжди додасть вам сили, енергії, зніме втому. Приготування з розрахунку:
- 1 чайна ложка засушеної подрібненої рослини на 200 мл окропу. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити у термос.
Збирають і сушать верес у вересні, навіть у жовтні, коли рослина ще цвіте. Завжди будьте бадьорі!
P.S. Найкраще збирати верес у лісах, розташованих далеко від промислових об'єктів!
ОСІННІЙ КОМПОТ
Справжнім осіннім компотом народні зцілителі називають виноградно-яблучний, чи то яблучно-виноградний. Ось така хитра витівка! Бо хтось може додати більше винограду, а хтось, навпаки, більше яблук. Кому що смакує.
Загалом, для приготування:
- Взяти по 0,5 кг яблук (їх розрізати на четвертинки) і грона винограду. Дари саду беруть будь-яких сортів. Зрештою, і вибір є.... Залити їх 5-6 л теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 8-10 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте, скільки смакує!
Тим паче, якщо ви важко фізично працюєте в полі, на городі, такий компот додасть вам сили, відновить втрачену енергію, втамує спрагу та й здоров'ю не зашкодить...
ШИПШИНА-СТИМУЛЯТОР
Плоди (ягоди) шипшини багаті вітамінами. Тому, насамперед, їх вживають при авітамінозі, також для покращення імунної системи організму. Та, головне, не передозувати, бо може виникнути й негативна реакція.
Отож, На день:
- 7 середніх плодів шипшини (і не більше!) залити окропом - 400 мл. Кип'ятити 8-10 хвилин (мають добре «розваритися»). Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Відвар випити протягом дня за 4-5 разів. Через кожних три тижні вживання роботи перерву на 10-12 днів. Протягом року - 5-6 таких курсів.
Шипшину найкраще заготовляти у середині осені, після перших морозів..
Тарас ЛЕХМАН