ЧАРІВНИЦЯ ВЕРБА

 

 

Восени вся рослинність завмирає, але коріння деяких рослин навпаки сили набирає. Отож час заготовляти й коріння верби, яке застосовують від головного болю:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 0,5 л. Варити 10 хвилин. Потім відвар з подрібненим корінням відразу перелити у термос. Настояти 2 години. Процідити. Випити протягом дня за 7-8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги.

Увага! Краще брати коріння з молодих кущів верби.

Заготовляють таке коріння і ранньою весною, але доречним буде, коли використати його «оперативно».

ЩЕ РАЗ ПРО ГОРІХИ

Хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку варто щоденно з'їдати по 25-100 г (залежно від ваги тіла)  очищених плодів волоського горіха. Дуже корисні молоді волоські горіхи, які щойно дозрівають.

У ДОРОГУ...

Вирушаючи у далеку виснажливу мандрівку, беріть зі собою у термосі чай з вересу. Він завжди додасть вам сили, енергії, зніме втому. Приготування з розрахунку:

- 1 чайна ложка засушеної подрібненої рослини на 200 мл окропу. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити у термос.

Збирають і сушать верес у вересні, навіть у жовтні, коли рослина ще цвіте. Завжди будьте бадьорі!

P.S. Найкраще збирати верес у лісах, розташованих далеко від промислових об'єктів!

ОСІННІЙ КОМПОТ

Справжнім осіннім компотом народні зцілителі називають виноградно-яблучний, чи то яблучно-виноградний. Ось така хитра витівка! Бо хтось може додати більше винограду, а хтось, навпаки, більше яблук. Кому що смакує.

Загалом, для приготування:

- Взяти по 0,5 кг яблук (їх розрізати на четвертинки) і грона винограду. Дари саду беруть будь-яких сортів. Зрештою, і вибір є.... Залити їх 5-6 л теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 8-10 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте, скільки смакує!

Тим паче, якщо ви важко фізично працюєте в полі, на городі, такий компот додасть вам сили, відновить втрачену енергію, втамує спрагу та й здоров'ю не зашкодить...

ШИПШИНА-СТИМУЛЯТОР

Плоди (ягоди) шипшини багаті вітамінами. Тому, насамперед, їх вживають при авітамінозі, також для покращення імунної системи організму. Та, головне, не передозувати, бо може виникнути й негативна реакція.

Отож, На день:

- 7 середніх плодів шипшини (і не більше!) залити окропом - 400 мл. Кип'ятити 8-10 хвилин (мають добре «розваритися»). Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Відвар випити протягом дня за 4-5 разів. Через кожних три тижні вживання роботи перерву на 10-12 днів. Протягом року - 5-6 таких курсів.

Шипшину найкраще заготовляти у середині осені, після перших морозів..

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.