Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЧАГАРНИК, ЧИ ЛІКАР...

 

 

Буквицю лікарську можна зустріти на узліссях, галявинах, лісових луках, навіть на городі. Господарі вважають її за чагарник, борються з нею на грядках. А марно... Залишіть хоч трішечки...

Багаторічна трав'яниста рослина, заввишки до 1 м цвіте з червня до вересня. Квітки пурпурові, у суцвітті на верхівках стебел. Наземну частину рослини зрізають у фазі цвітіння. З неї готують ліки для хворої печінки:

- 2 столові ложки засушеної подрібненої буквиці лікарської залити окропом - 0,5 л. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випти за 4-5 разів, краще за 20 хвилин до вживання їжі. Курс лікування - місяць. Повторити через 15-20 днів. Протягом року - 5-6 курсів лікування.

АКТИВНІША, НІЖ ВАЛЕРІАНА

Синюху блакитну народці зцілителі успішно використовують для лікування нервових і психічних захворювань. Вона, виявляється, у 8-10 разів діє ефективніше, ніж заспокійлива валеріана:

- 2 столові ложки засушеної подрібненої синюхи блакитної (заготовляють наземну частину рослини під час цвітіння у липні - на початку серпня) звечора засипати у термос і залити окропом - 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

ЩОБ ОЧИСТИТИ НИРКИ

- 1 чайну ложку подрібненої сухої кори барбарису (можна заготовляти будь-якої пори року) й 1 столову ложку сухих подрібнених шишок хмелю засипати у термос і залити окропом - 400 мл. Настояти мінімум 4 години. Процідити пити теплим по 100 мл за 20 хвилин до їди, або через 40 хвилин після їди. Курс лікування - місяць. Повторити через два місяці.

І РАКУ ПРОТИДІЄ

Варто знати! Вважається, що систематичне вживання плодів калини (свіжих, заморожених) поліпшує почуття хворих на злоякісні пухлини органів травлення.

Сік калини з медом (додають до смаку) в народній медицині вживають при лікуванні раку молочної залози, для профілактики раку шлунка, при гастриті.

ПРОСТАТИТ

Приготуйте настоянку подрібненого кореня оману на 70-процентному спирті (1:4). Настоювати 10 днів у темному, але теплому місці. Процідити:

- Пити по 25 крапель тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Не зловживати! Курс лікування - місяць. Повторити через 15 днів.

ЗБІЛЬШЕННЯ СЕЛЕЗІНКИ

Змішати порівну засушені подрібнені квіти нагідок і траву деревію:

- 1 столову ложку збору залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Такі порції пити вранці та ввечері за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування - місяць. Повторити через 15-20 днів.

ОВЕС ПОСІВНИЙ ВІДНОВИТЬ СИЛИ

При значній фізичній перевтомі, після виснажливих інфекційних хвороб, захворювань печінки вживають відвар вівса посівного (але без хімічної обробки):

- 2 столові ложки очищеного зерна залити водою - 0,5 л. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 15-20 хвилин, помішуючи дерев'яною ложкою. (Може випаруватися 50-60 мл рідини). Настояти 2 години у закритому і закутаному рушником посуді. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Тривалість лікування не є обмеженою.

ПОТРІБНА НЕТРЕБА

Свіжим соком трави нетреби змащують ділянки шкіри, уражені грибком:

- Приймати процедуру 5-6 разів на день. Курс лікування - до повного одужання.

КОРОТКОВОЛОСА, ТА РОСТЕ ВОЛОССЯ

Коли не була шампунів для миття голови, то використовували рослинні відвари, настої. І тепер для росту волосся знадобиться очанка коротковолоса:

- 2 жмені засушеної подрібненої наземної частини рослини залити окропом - 5-6 л. Кип'ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти до температури +36-38 С у посуді під кришкою. Процідити у посуд для миття голови. Вмивати голову через кожних 2-3 дні. Достатньо 12-15 процедур, які краще приймати ввечері перед сном.

Жартують: «Хоч очанка коротковолоса, та від неї ростиме волосся...».

До речі, ванни з очанки коротковолосої позбавляють головного болю.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.