Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ШПИНАТ — У САЛАТ, АЛЕ...

 

 

Шпинат використовують для приготування різних страв, але особливо корисно вживати його у сирому вигляді — як салат. Ця городня культура має капілярозміцнюючі, протисклеротичні й протизапальні властивості. Споживайте його, користуючись сезоном.

Проте шпинат без термічної обробки (скажімо, варіння) протипоказаний при нирковокам'яній хворобі, нефритах, подагрі, захворюваннях печінки, жовчного міхура, підшлункової залози.

Зважте на це і будьте обачні!

СКИНЕ ЗАЙВІ КІЛОГРАМИ

Людям, які потерпають від ожиріння і прагнуть позбутися зайвих кілограмів, народні зцілителі радять весною і вілтку частіше їсти свіже молоде листя щавлю. Воно покращує обмін речовин в організмі, виводить шлаки і містить менше кислот, які можуть зашкодити шлунку, особливо при підвищені кислотності.

НА ПАРІ

Лікуючи рак молочної залози (безперечно, не відмовляйтесь від порад лікаря!), корисно їсти, як запевняють народні зцілителі, «картоплю у мундирах», приготовлену на парі. Звичайно, для належного приготування, щоб картопля стала крихкою, доведеться витрати не одну годину часу, але отримаєте корисну їжу.

Денна норма споживання - 3-4 середні картоплини (їсти обов'язково з лушпайками). Солі краще не додавати.

Смачного! На здоров'я!

ПЕРЕД ЇДОЮ

Як жовчогінний засіб, використовують рослинний збір цмину піскового, трави деревію, полину гіркого, м'яти перцевої в однаковій пропорції:

- 2 чайні ложки засушеної подрібненої суміші залити окропом - 300 мл. Настояти 10 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день за 20 хвилин до вживання їжі. Курс лікування - місяць. Повторити через такий же період часу.

ЗДУТТЯ ЖИВОТА ВІД ГАЗІВ

- Квіти ромашки, листя м'яти перцевої, корінь валеріани (в однаковому співвідношенні). 2 чайні ложки засушеного подрібненого збору залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити вранці і ввечері по одній такій порції, бажано за 20 хвилин до їди.

НЕПРИЄМНІ ВІДЧУТТЯ

Жінкам при патологічному клімаксі знадобиться рослинний збір - листя ожини, трава маренки (на жаль, росте здебільшого у Карпатах), кропиви собачої, квіти глоду (брати в однаковому співвідношенні):

- 1 столову ложку засушеної подрібненої суміші залити окропом - 200 мл. Настояти 10 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до вживання їжі.

І СВЕРБИТЬ, І ПЕЧЕ...

Покусали комарі?..

- На місця укусів нанесіть тонесенький шар зубної пасти, бажано м'ятної. Це втамує свербіж, перестане пекти.

СИНЦЯ НЕ БУДЕ

Якщо на шкірі проступив синець від забою, то змастіть його злегка зволоженим господарським милом. Синець щезне.

КОМУ ШОКОЛАД?..

Чорний шоколад знімає стреси, позбавляє депресії. Плиточка на день дорослому не зашкодить. Але регулярно робіть перерви у споживанні цього солодкого продукту.

НАРИВИ

Змішати в однакових частинах дрібно натерті цибулю, господарське мило і цукор. Отриману мазь наносити на нариви. Поверх накладати бинт. Кількість і тривалість процедур - довільна.

ПОРІЗАЛИСЯ...

Поспішаєте на роботу і під час гоління необачно порізалися. Годі зупинити кров... Тоді:

- У 200 мл теплої води розчинити 1 чайну ложку соди. У розчині змочувати клаптик вати чи марлі і прикладати до місця порізу. Така процедура швидко загоїть рану.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.