У разі різкого пониження кислотності шлункового соку:
- 50 г насіння щавлю залити свіжим теплим молоком — 1 л. Настояти 1 годину. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 2-3 хвилини, помішуючи дерев'яною ложкою. Настояти 20 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Протягом дня випити за 4-5 разів.
РОЗЛАДИ
Міцний чорничний узвар лікує від сильних шлункових розладів, які супроводжуються проносом. Для приготування:
- 100 г (за вагою) засушених чорниць залити окропом - 1 л. Кип'ятити 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у закритому кришкою посуді. Не проціджувати. Узвар випити протягом дня за 5-6 разів. Відварені чорниці також можна спожити.
ОНКОЛОГІЯ - НЕ ВИРОК!
Борщівник має протиракові властивості:
- 100 г (за вагою) насіння рослини залити 96-процентним спиртом. Настояти 10 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 5 крапель на чайну ложку води тричі на день. Не зловживати! Перед лікуванням обов'язково проконсультуйтеся з медиком-фахівцем!
P.S. Коли заготовляєте насіння борщівника, то будьте обачними. Рослина пекуче «жалить». спричиняє подразнення шкіри.
ЖИВОТИК БОЛИТЬ
При болях у животику у грудних дітей готують настій:
- 1 чайну ложку подрібнених плодів фенхелю залити окропом - 200 мл. Настояти 25 хвилин. Процідити. Хай дитина п'є досхочу.
ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ
Молоде листя цикорію цілком споживне. У свіжому вигляді його додають до салатів хворим на цукровий діабет. Скористайтеся сезоном!
ДИЗЕНТЕРІЯ
У народній медицині плоди спаржі використовують для лікування хворих на дизентерію. Денна норма - хоча б 100 г.