Від перевтоми допоможе суріпка:
- 1 столову ложку подрібненої трави (свіжої або засушеної) залити окропом - 200 мл. Настояти 2 години. Процідити. Протягом дня випити за 3-4 рази.
«ПОГАСИМО» ЛИМОННИМ ПОРОШКОМ
При підвищеній температурі доречно споживати лимон, лимонний сік, але тільки не в тому випадку, коли запалення горла. Навпаки, це може спричинити подразнення. Однак не завадить шкірка плоду:
- 1 чайну ложку засушеної і подрібненої на порошок шкірки лимона залити окропом - 200 мл. Настояти до літеплої температури. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції.
«КІСТОЧКИ» АБРИКОСА
Засушені «кісточки» (насіння плодів) абрикоса подрібнити на порошок. Отримаєте хороші ліки від бронхіту:
- Вживати по четвертині чайної ложки тричі на день і запивати теплою водою - 100 мл.
СУНИЧНИЙ УЗВАР
Знижує кров'яний тиск суничний узвар. Для приготування:
- 100 г (за вагою) засушених суниць лісових залити окропом - 1,5 л. Кип'ятити 5 хвилин на малому вогні. Настояти 30 хвилин у закритому кришкою посуді. Не обов'язково проціджувати. Пийте стільки, скільки захочете. Суниці з узвару також можна спожити.
ЗАДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ
Лікування харчовими волокнами покращує обмін речовин в організмі:
- Тричі на день за 20-25 хвилин до їди вживати по 1 чайній ложці пшеничних висівок. Запивати теплою водою - 100 мл.
НЕВРОЗИ СЕРЦЯ
Взяти висушене листя ожини, цвіт липи, листя суниці лісової, листя меліси (співвідношення - 2:1:1:2):
- 1 чайну ложку подрібненого збору залити окропом - 200 мл. Настояти 30 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до вживання їжі.
ЧАС ЗУПИНИТИСЯ!
У декого на присадибних ділянках росте цукеркове дерево. Його батьківщина - Японія, але прижилося воно й в Україні. М'ясиста плодоніжка («цукерка») солодка за смаком. Її споживають здебільшого у свіжому вигляді. Однак мало хто здогадується, що вона лікує від алкоголізму...
ДОПОМІЖНИЙ ЗАСІБ
Лікуючи печінку, можна скористатися допоміжним народним засобом:
- По 1 столовій ложці подрібненого листя дерену (дерен ще називають кизилом) і листя м'яти залити окропом - 600 мл. Додати 7 плодів шипшини. Кип'ятити 3-4 хвилини. Настояти 2 години у закритому кришкою посуді. Процідити. Протягом дня випити за чотири рази.
ДОСВІД ПРЕДКІВ
Ще наші предки з'ясували:
- Той, хто споживає часник, не потерпає від діабету та склерозу, в його організмі зменшується кількість зайвого жиру... Але часник протипоказаний при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки, підвищеному тиску.