Останні новини

 

 

«Ходить гарбуз по городу…». Хто з нас не знає і не пам’ятає слова з цього дитячого віршика?..

***

Що не кажіть, але українці таки шанують і поважають гарбуза! Він для нас є одним із символів щедрої осені, неодмінним атрибутом свята врожаю. Навіть проводять конкурси на гарбуза-велетня. Трапляються такі здоровані, що трьом-чотирьом дорослим людям доводиться котити їх з поля чи городу. З гарбуза наші вправні господині завжди приготують смачні й корисні для здоров’я страви. Гарбуз – безцінний скарб ліків, які застосовують у народній медицині.

***

Зцілителі запримітили, що жовтобокі гарбузи добре лікують шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур; зеленобокі – корисні ниркам, сечовому міхуру… Втім, будь-який гарбуз нікому не зашкодить!

***

Гарбузове насіння – хороший засіб проти стьожкових і круглих глистів. Його можна споживати і дітям, і людям старшого віку, і навіть вагітним. Адже воно не виявляє токсичного впливу на організм.

За два дні до початку лікування щоранку ставлять клізму, а напередодні, увечері, вживають сольове проносне. Наступного дня натщесерце – приготовлені з гарбузового насіння ліки:

-Очищене насіння (неодмінно з сіро-зеленою плівкою) – 200 г розтерти у ступці з водою або молоком до утворення кашки. Сюди додають 100 г (за вагою) цукру або меду чи солодкого варення і їдять протягом двох годин невеликими порціями. Опісля приймають проносне, а через 30 хвилин ставлять клізму.

Важливо дотримуватися дозування:

-Дорослим і дітям, віком 13-15 років, - 200 г маси; дітям, віком 7-12 років, - 100 г маси; дітям, віком 306 років, - 75 г маси.

***

Як сечогінний засіб – дорослі можуть спожити протягом дня 200 г гарбузового насіння.

***

Слід застерегти, що хлопчикам не варто вельми «захоплюватися» гарбузовим насінням. Це може негативно вплинути на статевий розвиток!

***

При хронічних закрепах, хворобах серця, що супроводжуються набряками, подагрі, хронічних формах холециститу, коліту на день споживають:

-0,5 кг сирого; 1,5 кг вареного гарбуза.

***

Соком м’якуша гарбуза лікують нирки:

-Пити по 50 мл тричі на день за 30 хвилин перед вживанням їжі.

***

Відвар хвостиків гарбуза допоможе і ниркам, і серцю:

-2 столові ложки подрібненої сировини на 400 мл окропу. Варити 7-8 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день через 20 хвилин після їди.

***

Свіжий сік м’якуша гарбуза дають вагітним при блювоті. Пити малими ковтками. Денна норма – 100-150 мл.

Зрештою, такий сік корисний і для дитятка, що розвивається в утробі матері.

***

Гарбузове пюре (продається в крамницях, аптеках) – відмінний харч для немовлятка. Але спершу, ніж годувати своє чадо, про консультуйтеся у лікаря!

***

При безсонні:

-Випити на ніч 100 мл гарбузового соку з 1 чайною ложкою меду.

***

При атеросклерозі, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, гіпертонії, ожирінні, колітах, порушенні обміну речовин корисна гарбузова каша на пшоні, рисі або манній крупі.

***

Запечений гарбуз – ліки для печінки!

***

Зовнішньо гарбуз використовують при опіках, вуграх, екземах. На уражені ділянки шкіри накладають шматочки гарбуза або кашку (дрібно натертий гарбуз).

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

 

Влітку на луках можна зустріти (і то доволі часто) траву, яка нагадує чи то жито, чи то пшеницю. У народі її називають духмяним колоском. Ботанічна назва рослини – пахуча трава звичайна. Справді, хоч вона красується, пишається своїм колоссям, але це аж ніяк не хлібна злакова  культура. Хіба що для корів, коней, кіз, овечок – справжні хліб.

Рослину неабияк поціновують народні зцілителі.

Колоски трави заготовляють тоді, коли вони стають жовтими (достиглими). Їх сушать і використовують для лікування захворювань дихальних шляхів, при задусі:

-2 столові ложки подрібнених колосків звечора засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити, але рідину знову перелити у термос. Пити по 150 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити через 12-14 днів. Протягом року – 5-6 курсів. Звичайно, якщо це буде необхідно.

НЕРВОВЕ ЗБУДЖЕННЯ

-1 столову ложку засушеної подрібненої трави кропиви собачої залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази.

-Якщо додати 1 чайну ложку меліси, то ще й позбудитесь головного болю, причиною якого часто стає нервове збудження.

ОГОРНУТИ СТРІЧКОЮ

Для зняття головного болю можна огорнути товстою шерстяною стрічкою або шерстяним шарфом. Тривалість процедури – довільна.

20 КРАПЕЛЬ

Дітям при хворобі Дауна дають щодня споживати по 20 крапель свіжого соку селери:

-По 5 крапель чотири рази на день за 20 хвилин до їди.

НИРКАМ І ПЕЧІНЦІ

Свіжі, щойно з грядки зелені огірочки – користь ниркам і печінці. Насамперед, вони добре очищають ці людські органи. Денна норма споживання – хоча б 300 г. Але стежте, щоб огірочки буле без нітратів! Скористайтеся сезоном!

ВУСИКИ З ТЕРМОСА

Покращує роботу серця, запобігає інфаркту:

-1 столову ложку щойно заготовлених, подрібнених виноградних вусиків звечора засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Цю порцію випити протягом дня за 4-5 разі у перервах між вживанням їжі. На жаль, лікування належить до сезонних.

Застереження: протипоказано при захворюванні нирок!

ІЗ ЗЕРНЯТКАМИ!

Виноградні ягоди краще їсти із зернятками. У них міститься багато речовин, які стимулюють роботу серця.

Або ж ці зернятка сушать і готують з них чай:

-1 чайна ложка зерняток на 200 мл окропу.

ТЕРНОВИЙ КУЩ

Якщо болять суглоби через переохолодження:

-200 г (за вагою) свіжих тернових ягід залити горілкою – 1 л. Посуд герметично закрити. Настояти 21 день у темному, але теплому місці. Процідити. Настоянкою натирати хворі суглоби увечері перед сном. Опісля закутати теплою шерстяною тканиною. Процес лікування може бути тривалим.

ЇСТИ РІДКЕ

При підвищеній температурі їжа повинна бути рідкою і не жирною. Найкраще – пісний овочевий суп. На друге – каші (бажано їсти гречану). Пити багато чаїв з лікарських рослин, зокрема, ромашки, м’яти, цвіту липи, листя калини, малини, смородини, порічок…

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

Якщо на ступнях ніг дуже ніжна шкіра, то від тривалої ходьби з’являються мозолі. Як зробити так, щоб шкіра стала твердішою і не дошкуляли мозолі?..

-По дві жмені засушеного листя дуба, клена і каштана кінського (можна додати жменю листя горіха волоського) залити окропом – 7 л. Настояти у посуді під кришкою до оптимальної температури, щоб парити ноги. Не проціджувати. Процедуру приймати щовечора по 15-20 хвилин. Достатньо 25-30 процедур. Повторюють через місяць у разі необхідності.

ПЕРЕЛОМИ

Міцний відвар свіжих листків в’яза листуватого використовують для ванн при переломах кінцівок після зняття гіпсу:

-10 жмень листя залити окропом – 10 л і кип’ятити 10 хвилин. Не проціджувати. Весь відвар перелити у ванну, з розрахунку на 60 л води. Купатися краще ввечері перед сном. Достатньо 25-30 процедур.

МАЗЬ ВІД НАРИВІВ

Кореневище орляка звичайного (заготовляють у серпні-вересні) засушити і подрібнити на порошок. Змішати з гусячим жиром – 1:1. Отриману мазь наносити на місця наривів 3-4 рази на день (через кожні 4 години). Опісля накладати бинт чи марлеву подушечку. Перед кожною процедурою місця наривів промивати теплою водою з господарським милом.

Є ПРОТИПОКАЗАННЯ!

Чистотіл (рослину використовують тільки свіжою, а збирають тільки тоді, коли вона цвіте) у народній медицині часто застосовують для виведення бородавок, при грибкових захворюваннях шкіри. Справді, лікування дає позитивний ефект.

Але чистотіл категорично протипоказаний (навіть для зовнішнього використання)хворим на епілепсію, бронхіальну астму, стенокардію та з неврологічними симптомами.

ЗАСМАКУЄ!

Протягом усього літа, а то й на початку вересня у наших мішаних і листяних лісах цвіте материнка звичайна – цінна рослина, яку широко застосовують у народній медицині, зокрема, настій з неї п’ють для покращення апетиту. З лікувальною метою заготовляють (виключно під час цвітіння рослини) і сушать усю наземну частину материнки:

-1 столову ложку подрібненої материнки звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити і  рідину знову перелити у термос. Пити по 100 мл чотири рази на день за 35-40 хвилин до їди. Меду чи цукру не додавати! Курс «лікування» встановлюють індивідуально.

ПОСЛАБЛЮВАЛЬНИЙ КОРІНЬ

У разі закрепів:

-1 столову ложку засушеного подрібненого кореня березки польової (інші назви рослини – в’юнок, павутиця) залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити на слабенькому вогні 5-6 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 5-6 разів у перервах між вживанням їжі. Приймати тільки у разі загострення недуги. Не зловживати! Бо берізка польова може спричинити побічні ефекти.

ОЧИСТИТИСЬ ВІД ЛИШАЇВ

Відвар свіжого листя березки польової допомагає позбутися лишаїв:

-12-15 щойно заготовлених листочків рослини залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на слабенькому вогні 4-5 хвилин. Настояти у посуді під кришкою до літеплої температури. Проціджувати не обов’язково. Використовують зовнішньо – зволожують ділянки шкіри, вкриті лишаями. Кількість процедур протягом дня – довільна. На жаль, лікування належить до сезонних.

ЯБЛУНЯ ЛІСОВА

Свіжий сік з плодів яблуні лісової у народній медицині використовують для регулювання дії шлункового тракту. Зокрема, при пониженій кислотності шлункового соку його п’ють по 50 мл тричі на день за 20 хвилин до їди, або через 1 годину після їди. Вживають тільки під час загострення недуги.

ВІД НЕЖИТЮ

-2 столові ложки засушеного подрібненого листя м’яти перцевої залити окропом – 50 мл (не більше!). Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Капати по 2 краплі в кожну ніздрю 5-6 разів на день.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

 

Для зміцнення імунітету потрібно їсти кавунову редьку.

Хоч ця городня культура гірка, мало з чим поєднується, але вона більш корисна, ніж її чорна чи біла «сестри». Кавунова редька покращує виділення жовчі, має противірусні властивості, лікує від запальних процесів. Денна норма споживання – хоча б 75-100 г дрібно натертого коренеплоду. Достатньо місяця такого безболісного «лікування».

До речі, кавунова редька прекрасно зберігається у льосі чи в іншому холодному приміщенні.

ЧАСНИК, МЕД І ВОДА

Профілактика від застуди:

-Три великі зубці часнику подрібнити і залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Не проціджувати! Потім додати 1 чайну ложку меду. Добре розмішати. Пити по 1 столовій ложці 7-8 разів на день. Достатньо двох тижнів вживання.

БУКОВІ ГОРІШКИ

Смачні та ще й корисні букові горішки! Адже вони містять багато речовин, які лікують хворе серце.

Олія з них допомагає при опіках. А якщо розвивається туберкульоз легень, то її п’ють по 1 чайній ложці чотири рази на день.

ПРИКЛАДІТЬ ДО ГРУДЕЙ

Щойно заготовлені розпарені листки фіалки триколірної прикладають до грудей жінок, коли на них з’являються висипи. Кількість і тривалість процедур протягом дня – довільна. На жаль, лікування належить до сезонних.

СОБАЧИЙ ПЕРЕЦЬ

Гірчак перцевий (народні назва рослини – собачий перець) використовують як засіб, що очищає рани, насамперед гнійні, і тамує біль. Для цього заготовляють усю наземну частину гірчака:

-2 столові ложки засушеної подрібненої рослини залити окропом – 0,5 л. (Співвідношення сировини і води можна пропорційно збільшувати). Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Настоєм промивати рани 4-5 разів на день. На ніч перед сном – обов’язково!

ОЛІЯ І СІК ЦИБУЛІ

-Болять пальці ніг, особливо після того, як доводиться багато ходити?..

Змішати соняшникову олію і свіжий сік цибулі – 1:1. Сумішшю натирати на ніч пальці ніг й одягати товсті шерстяні шкарпетки.

ПОРОШОК З ЖОЛУДІВ

Для зміцнення ясен:

-Достиглі жолуді сушать, вилучають ядра і перетирають їх на порошок. 1 десертну ложку порошку залити окропом – 200 мл. Настояти у посуді під кришкою до літеплої температури. Не проціджувати. Полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день (краще після вживання їжі). Щоразу готувати свіжий настій.

КРАСИВЕ І КОРИСНЕ

Щойно зірвані свіжі (але аж ніяк не зів’ялі, опалі!) пелюстки червоної (!) троянди засушити і подрібнити. З них готують настій для покращення зору:

-1 столову ложку пелюсток залити окропом – 0,5 л. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази. Курс лікування не є обмеженим.

Водночас  таким настоєм промивають очі вранці та ввечері перед сном.

ЛОФАНТ АНІСОВИЙ

Варто знати! Вживання в їжу молодого листя лофанту анісового (городня культура, яка вже кілька десятків років культивується в Україні) підвищує потенцію в чоловіків і ефективно сприяє лікуванню простатиту. Ця рослина також здатна зменшувати ріст злоякісних пухлин.

ДОВІРТЕСЯ ДЯГЕЛЮ

Свіжий сік з кореня дягелю лікарського заспокоює зубний біль і біль у вухах!

ЛІКИ З ГРЯДКИ

Селера допоможе схуднути тим, у кого був порушений обмін речовин в організмі. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

ДОСТУПНА ВСІМ

Калій – один з найважливіших елементів захисту від серцевих недуг. Його вдосталь міститься у… печеній картоплі. Але їсти її корисніше з… лушпайками. Перед приготуванням картоплю добре помити.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

Про лікувальні властивості полину годі зайвий раз говорити. Однак мало хто знає, що його використовують і в онкологічному лікуванні. Але йдеться лише про ранні стадії небезпечного захворювання:

-1 десертну ложку подрібненої трави полину (свіжої або засушеної) залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на слабенькому вогні 4-5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. (Не більше і не частіше!). Процес лікування може бути тривалим.

При таких недугах завжди консультуйтеся з лікарем!

ЧАТУЄ НЕБЕЗПЕКА!

Якщо ви, купуючи овочі на ринку, виявили під шкіркою в огірках, помідорах, кабачках, картоплі, моркві… жовті плями, то краще відмовтеся від покупки. У цих овочах надто багато нітратів!

ДОБРЕ ПОЧУВАТИСЯ!

При зниженому тиску (гіпотонікам):

-Портулак городній підвищує артеріальний тиск. Коли його регулярно споживають люди, у яких знижений тиск (а це часто стає причиною головного болю), хвора підшлункова залоза, то почуваються добре. Частіше додавайте портулак до салатів!

ОДНАКОВО…

Томатний сік однаково корисний як свіжий, так і консервований. Він стимулює роботу серця, сприяє утворенню шлункового соку. Денна норма споживання – хоча б 200-400 мл. Але через кожних 5-6 днів вживання робіть перерву на 1-2 дні.

ЩОДО ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ

Взяти в однаковій кількості трави череди трироздільної, золототисячника, квіти ромашки, коріння кульбаби (заготовляють після того, як рослина відцвіла і «розвіявся» пух), кукурудзяні приймочки. Збір засушити, подрібнити і добре перемішати:

-2 столові ложки суміші звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – місяць. Повторити через місяць.

***

Для лікування хронічного панкреатиту інколи використовують тільки корінь кульбаби:

-1 столову ложку засушеного подрібненого кореня залити теплою водою – 400 мл. Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за 5-6 разів. Відвар пити тільки теплим. Вживати під час загострення недуги.

ПОПУЛЯРНИЙ І КОРИСНИЙ

У народній медицині оман високий – одна з найпопулярніших лікарських рослин з універсальною дією. Зокрема, його застосовують для лікування туберкульозу легень:

-1 чайну ложку засушеного подрібненого кореня оману залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і варити 4-5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити за 7-8 разів протягом дня. Курс лікування – 21 день. Повторити через 10 днів. Протягом року – 5-6 курсів. Водночас приймають й інші ліки.

В’ЯЖЕ…

Зіновать руську (рослину інколи називають рокитником) використовують як в’яжучий засіб:

-1 столову ложку засушеного подрібненого листя залити окропом – 0,5 л. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Не передозовувати! Рослина містить отруйні речовини. Настій приймати тільки під час загострення недуги!

КОЛІТ

-1 столову ложку засушених подрібнених шишечок вільхи клейкої звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування встановлюють індивідуально.

***

Так само готують настій із засушеного подрібненого листя дерева:

-2 столові ложки листя на 0,5 л окропу. Приймають п’ять разів на день по 100 мл.

ВІД СОВИ ДО ОРЛА

Гострому зору допомагає правильне харчування. В раціоні мають бути продукти, багаті на каротин:

-Печінка (особливо тріски), риб’ячий жир, жовток курячого яйця, морква, ягоди, забарвлені в оранжевий та червоний кольори, квасоля, боби, горох, різноманітна зелень, селера. Особливо корисні ягоди чорниці.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.