КОСОВИЦЯ Й ГРАБОВИЦЯ

Через тиждень після Трійці і завжди у понеділок розпочинається Петрів піст (Петрівка), який завершується 12 липня у свято Верховних Апостолів Петра і Павла. Отож його тривалість (цього року він розпочинається 15 червня) залежить від «рухомого» свята Воскресіння Христового, Великодня.

Установлення й дотримання цього посту було важливим не тільки з огляду на церковні правила, а й на певні соціальні мотиви. У давнину, коли селяни жили здебільшого з достатків, які отримували із свого поля, городу, у декого тієї пори вже вичерпувалися торішні запаси хліба, а новий хлібний врожай ще не час збирати, не ставало й запасів городини. Поросят, курей берегли на великі церковні свята, родинні оказії. Тому доводилося жити впроголодь (вважайте - постити).

Нестачу продуктів харчування хоч якось можна було компенсувати ранніми ягодами - полуницями, малиною, вишнями, черешнями, але, погодьтесь, то не харч. Добре, коли рано з'явилися печериці. Тільки під кінець посту можна було приготувати борщ з молодої городини, хоч не вельми ситний, але смачний і корисний, так само, як і борщ зі щавлю. Звісно, готували салати з кульбаби, кропиви...

Водночас цей період сповнений для селянина важкої фізичної праці - сіно косити, громадити, звозити його з лугів, у полі боротися з бур'янами. І ще й спека нестерпна дошкуляє... Тому Церква встановила у Петрів піст навіть деякі послаблення щодо споживання молочних продуктів, яєць. Адже, якщо важко працюєш, то повинен добре харчуватися, відновлювати сили!

Про Петрівку склали не зовсім добрі приказки:

- Голодний, як у Петрівку.

- Петрівка - голодівка.

- На Петрівку хліб ощаджуй!

- Захотілося в Петрівку льоду.

- У Петрівку день - як рік.

- У Петрівку почалася косовиця й грабовиця (сіно громадити).

- Хто в Петрівку сіна не косить, той зимою у собак їсти просить.

 

-

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.