Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

БОГОРОДИЦЯ-БЕРЕГИНЯ

 

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці, або ж Друга Пречиста. Це свято, зрештою, як й інші Богородчанські, вельми популярне в українському народі, а особливо серед жінок. Його ще називають Днем рожениць.

У цьому святі тісто переплелися давні язичницькі уявлення про щедрість осінньої пори, очищеної Сонцем, і беззастережна християнська віра у здатність Богородиці вплинути на продовження роду людського. Недаремно цього дня жінки, у яких не було дітей, після Богослужіння у церкві справляли обіди для старців-паломників, старих самотніх людей: запрошували в гості або розносили гостинці, часто трапези відбувалися на церковному подвір'ї, щоб ті молились до Пречистої, аби Вона дарувала жіночкам дітей. Такі обіди - своєрідне жертвоприношення Берегині (Богородиці), яка є покровителькою роду. Та й тепер жінки моляться до Богородиці з вірою і надією народити здорову дитину. А дехто з жінок навіть зберігає освячену ікону Богородиці-Рожаниці.

До Другої Пречистої господарі намагалися зібрати у полі, на городі всі овочі, щоб «поле було чистим».

Народні прикмети:

- Якщо цього дня відлітають дикі гуси - зима буде рання.

- Тепло на Другу Пречисту  обіцяє ще довгу й теплу осінь.

- Гілки модрини ще не осипалися - снігу скоро не буде.

- Грибів доволі - снігу доволі; грибів нема - снігу не буде.

- Друга Пречиста плаче дощем - жовтень буде мокрим.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.