Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

І ЧУЄМО: “ХРИСТОС ВОСКРЕС!”

 

 

Свято свят — Великдень. Воскресіння Христове! З погляду сьогодення цікаво дізнатися про його давнішу народну обрядовість, яка тепер зберігається, на жаль, лише почасти.

...У пасхальну суботу, напередодні Великодня, пізно ввечері народ збирався біля церкви. Існувало повір'я: хто проспав у цю святкову ніч, той проспав своє щастя аж до наступного Великодня.

Опівночі починалося Богослужіння. Потім виносили плащаницю і відбувався хресний хід навколо церкви. (Так і тепер відбувається, бо це - неодмінне церковне правило).

І тільки на світанку, після закінчення усіх церковних відправ, освячували паску, ковбаску, шинку, сало, сир, масло, крашанки та писанки, хрін, сіль... Удома снідали виключно стравами з великоднього кошика. За столом збиралася вся сім'я.

Світлої неділі скрізь має звучати піднесене: «Христос Воскрес!». У відповідь радісне: «Воістину Воскрес!». За доброю давньою традицією після кожного вітання тричі цілуються («хрестосуються») і вручають один одному писанки або крашанки.

Молодь на Великдень влаштовувала різні ігри та забави з гаївками, веснянками, великодніми піснями.

У Галичині понеділок після Святої Світлої неділі зветься «обливаним», коли парубки обливають дівчат водою; а в «обливаний» вівторок - навпаки. Це - на щастя, на здоров'я. А ще - знак залицяння.

Взагалі, стосунки між хлопцями і дівчатами на Великдень були більш вільними: вони могли прилюдно обніматися, цілуватися, що не викликало осуду з боку дорослих.

Із пасхальних ігор назвемо гойдалки. Це дуже стародавня забава. Підйом вгору, підкидування повинні були посприяти рослинам підняти до сонця і виструнчитися.

Але такі ігри відбувалися увечері. Бо Великоднє свято (неділя, понеділок, вівторок) - це ще й час провідування могил, відправ і молитов за померлими.

І, безперечно, у ці дні не можуть змовкати церковні дзвони! Дзвонили, як правило, діти...

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.