Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПШЕНИЧНЕ ПОЛЕ

 

(Етюд)

За селом, повз лісосмугу розкинулося широке пшеничне поле. Шелестить на легенькому вітерці налите колосся. Невдовзі розпочнуться жнива, і залишиться після нього стерня. А поки що це незаймана краса. Ген-ген на обрії жовтий лан зливається з голубим небом. Лише де-не-де побачиш на небі невеличку білу круглу хмаринку, схожу на «літаючу тарілку», яка зависла над землею.

Приємно пройтися стежкою такого поля літнього ранку, коли ще виблискує на сонці роса, помилуватися самим колоссям, червоними маками, блакитними волошками, білими ромашками, побачити золотистий звіробій, зелено-сизий полин. Добре, що такі «букети» виросли обабіч польових доріг, стежок, а не посеред лану. Під час жнив золоте зерно засмітить насіння вкрай непотрібних для хліба рослин. Краса красою, але дбай про корисне! Названі рослини, безперечно, є лікарськими, зцілюють людей, та вони таки не до хліба додаток. Колись, ще перед жнивами, людям не раз доводилося іти по полю і висмикувати бур'ян. Важка і клопітка ця праця... Тепер існують хімічні засоби захисту культурних рослин. Утім, отруйні речовини проти бур'янів потрапляють і в хлібні злаки, а потім - у хліб, який споживаємо.

Над полем хвилями літають жайворонки, весело співають. Їхнє потомство вже підросло, стало самостійним. Не потрібно турбуватися про те, як нагодувати ненаситних малят, можна поспівати. Та й молоді пташки пробують голосочки.

Раптом всі жайворонки, наче за командою, щезли у хлібних злаках. Не побачиш жодної пташки! Хтось з них попередив, що високо у небі з'явився яструб. От вони й сховалися. Хижий птах опустився трохи нижче, покружляв над полем, зрозумів, що залишиться без сніданку, і подався деінде шукати поживу.

Ледь не з-під носа випурхнула куріпка, а за нею з десяток пташенят. Уже вправні, швидко бігають, пурхають крильцями і надійно маскуються. Сховалися від мене у пшениці. Куріпки - дуже дружні птахи! Якщо одна куріпка-мама загине (скажімо, стане здобиччю того ж яструба), то інша куріпка-мама візьме чужих малят під своє крило, не дасть пропасти.

...Увечері пшеничне поле по-своєму прекрасне, чарівне. Із заходом сонця розпочинають концерти коники-стрибунці. Комахи сюркочуть невгамовно, тим і обіцяють хорошу погоду на вечір і наступний день. Якраз для жнив!

...П'янять запахи вечірнього поля. Насамперед пахне хлібом!

...На крайніх деревах лісосмуги повсідалися невеличкі сови - хатні сичі. Чекають нічних сутінків, щоб розпочати полювання на мишей. А тут їх безліч. Корисні птахи! Рятують хлібний врожай від гризунів...

Тарас ЛЕХМАН

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.