“ПОТАХНЕ...”

 Особливо після тривалого посту, коли занадто наситилися м'ясними стравами, відчуваєте важкість у шлунку. У такому випадку , щоб “потахло”, колись у Галичині радили:

- 1 чайну (десертну, залежно від ваги тіла) ложку соку з дрібно натертого хріну (відтиснути через марлю) розбавити у 50 мл теплої, але не гарячої, води. Вживати через 20 хвилин після їди. Максимум - 2-3 рази на день. Не більше!

Застереження: протипоказано при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, інших важких захворюваннях шлунково-кишкового тракту!

ПЕРЕМОГТИ ГРИЖУ

- 3 столові ложку остудника голого (у народі називають «грижником») звечора засипати у термос і залити окропом - 600 мл. Вранці процідити. Пити теплим по 200 мл тричі на день. Курс лікування - місяць. Максимальний курс лікування - 3-4 місяці протягом року. Водночас можна вживати інші ліки.

Завжди питайте поради у лікаря!

АКТИВІЗУЄ ДІЮ ІНСУЛІНУ

Салат посівний корисний при легких формах діабету, оскільки активізує дію інсуліну:

- 2 столові ложки подрібнених свіжих листочків салату залити окропом - 350 мл. Кип'ятити 10 хвилин. Настояти до літеплої температури. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день. Через 10 днів вживання зробити перерву на 2-3 дні. Скористайтеся сезоном!

P.S. Цю городню культуру можна зберігати в морозильній камері, але вона суттєво втратить свої лікувальні властивості. Тоді доведеться готувати міцніший концентрат.

МОЛОДА КРОПИВА

Цукровий діабет також лікують листям молодої кропиви:

- 1 столову ложку свіжої подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день. На жаль, таке лікування належить до сезонних.

СВЯТЕ ЗІЛЛЯ

Татарник (аїр) інколи називають у народі святим зіллям. І не тільки тому, що на Трійцю ним прикрашають помешкання, додають до букетів, які святять у церквах. Ця рослина здатна лікувати багато недуг, зокрема, коли збільшилася щитовидна залоза:

- 1 столову ложку подрібненого кореня аїру (беруть і засушений) залити літеплою водою - 0,5 л. Довести до кипіння і варити на малому вогні 15 хвилин у закритому кришкою посуді. Настояти до літеплої температури. Процідити. Пити по 50 мл тричі на день за 15-20 хвилин до вживання їжі. Курс лікування - місяць. Не більше! Повторити, якщо необхідно, аж через три місяці.

БАРБАРИС - НЕ ЦУКЕРКА

Якщо пародонтоз:

- 1 чайну ложку подрібненої кори або кореня барбарису засипати у термос і залити окропом - 200 мл. Настояти 2 години. Процідити. Полоскати ротову порожнину 4-5 разів на день.

ЗАКАПУЄМО НІС

У випадку простуди:

- 3 середніх зубчики часнику дрібно потовкти і залити окропом - 200 мл. Посуд щільно закрити. Настояти 2 години. Не проціджувати. Зберігати у теплому місці. Закапувати (по 5 крапель у ніздрю) або промивати ніс 3-4 рази на день.

ШИПШИНОВА ОЛІЙКА

Спосіб приготування:

- 1 частину свіжих подрібнених плодів шипшини залити 3-ма частинами соняшникової олії (брати несолону). Настояти 10 днів на сонці у теплому місці. Потім варити 15 хвилин на малому вогні, помішуючи дерев'яною ложкою. Коли охолоне, процідити через марлю, складену вдвоє. Зберігати у холодильнику.

Така шипшинова олійка допомагає при екземі та пролежнях.

 

Масаж спини ТУТ

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.