Останні новини

Загострення виразкової хвороби шлунка найчастіше відбувається весною в восени. Найперший засіб лікування, про що постійно нагадують зцілителі, - свіжий сік картоплі:

- Залежно від складності захворювання пити по 100-150 мл щодня, але 5-6 разів на тиждень.

P.S. Восени свіжий сік картоплі нового врожаю — особливо корисний!

ТРАПЛЯЄТЬСЯ Ж ТАКЕ...

Осінь... Вже зібрали стручки квасолі, але самого стебла з листям ще не повисмикували з грядок. І враз городня культура знову зацвіла. Таке інколи трапляється у пору теплого і водночас вологого «бабиного літа». Зберіть цей крихітний цвіт. Він стане у нагоді гіпертонікам:

- 1 столову ложку сировини залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день. На жаль, таке лікування належить до сезонних.

Серед преподобних отців, яких вшановують українські православні християни, зустрічаємо імена Феофана і Веніаміна. Дні їхньої пам'яті - відповідно 23 та 24 жовтня.

Преподобний Феофан, чернець Києво-Печерського монастиря, жив у XII столітті. Відзначився, як великий постник. На жаль, інших відомостей про нього не збереглося. Мощі преподобного Феофана покояться у Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерського монастиря. Ще один день поминання преподобного Феофана 28 вересня (або 11 жовтня за новим стилем).

Преподобний Веніамін, чернець Києво-Печерського монастиря, жив у XIV столітті. Про нього відомо, що спочатку був заможнім купцем, потім роздав своє майно вбогим і став ченцем. Мощі преподобного Веніаміна покояться у Дальніх (Феодосієвих) печерах Києво-Печерського монастиря. Його ще поминають 10 вересня.

Сьогодні однією з найактуальніших тем для обговорення в українському суспільстві, внутрішній політиці України є питання про створення так званих “громад”, проведення адміністративно-територіальної реформи на місцях. А які повноваження і права мала громада (або ж община) у давнину?..

Мова, звичайно, не про великі (чисельні) громадські спільноти, які пропонується створювати тепер, а значно менші. Адже у давнину громади виникали здебільшого у селах, або ж об'єднувались у громаду мешканці одного села і прилеглих хуторів. У містах їх, як правило, заміняли цехові братства, ремісничі товариства тощо. Так об'єднання людей часто “гуртувалися” навколо храму.

Громада (насправді, здебільшого вживали слово “община”) - це самоврядний виробничий і соціально-побутовий колектив. Виділялося дві основних його форми — первісна та селянська, або ж — сусідська, сільська, землеробська. Українцям насамперед була відома саме селянська, землеробська община (громада). У часи Київської Русі вона згадується під назвами верв, мир, село. І тільки в українських письмових джерелах XIV-XV століть селянська община вже відома під назвою “громада”. Подальша її доля (залежно від історичних подій та політичних і соціальних умов) у різних регіонах України складалася по-різному, але в основних рисах вона зберігалася майже до XVIII століття. Кожна громада мала власні органи самоврядування — громадський сход, виборну сільську старшину — отамана (пізніше — війта), його помічників, інколи й писаря-канцеляриста. У всіх сферах свого життя громада спиралася на звичаєве право з його традиційними (часто доволі консервативними) формами судочинства та общинну (громадську) мораль з її опорою на давні непорушні звичаї предків.

Під Твій Покров, Пречиста Діво Мати,

Приносим нині зранені серця.

І просим в Тебе ласки й благодаті

Йти за Ісусом в світі до кінця.

Ти серед шторму все даєш нам спокій,

Шукати миру, кажеш, у житті.

Та час від часу впадаєм у жорстокість,

Яка руйнує душі у бутті.

Хоч кожен раз стаємо перед Богом,

Та, все ж, щоразу тягне до гріха.

Веди нас, Мати, під своїм Покровом

І хорони нас від біди і зла.

о. Роман БОРУЦЬКИЙ

Зізнаюся: люблю щавлевий борщ, та й сам щавель охоче “пожую” у спекотний день. Але відати не відав, що з цієї городньої культури можна готувати... пюре. Такою стравою пригостила мене вправна господиня і поділилася рецептом.

Для приготування пюре потрібно 1,5 кг щавлю, 100 г цибулі, 1 столова ложка вершкового масла, 1 столова ложка пшеничного борошна, 200-250 г м'ясного бульйону або свіжого молока, сіль (до смаку).

Добре помити і перебрати щавель (взяти листочки без стебла), перепустити через м'ясорубку. Додати дрібно нарізану підсмажену цибулю, вершкове масло, пшеничне борошно, м'ясний бульйон або молоко, сіль. Ретельно перемішати, поставити на вогонь і без перерви помішувати. Довести до готовності.

 

У народній і фаховій медицині кульбабу використовують як гіркоту для покращення апетиту, лікування органів травлення та найчастіше як жовчогінний засіб.

Тут доволі корисний і не складний для приготування чай з подрібненого кореня кульбаби. 1 столову ложку кореня залити склянкою (200-250 г) окропу, варити на слабенькому вогні 15 хвилин. Опісля загорнути теплим рушником і настоювати 30 хвилин. Пити вранці та ввечері (за годину до сну) по 1 склянці малими ковтками, не поспішаючи.

Корінь кульбаби для приготування чаю найкраще збирати восени, особливо, коли запасаєтесь ним на зиму. Свіжі, зібрані весною та влітку корені також використовують для приготування чаю, але вони дають менший лікувальний ефект.

Завжди корисний для організму салат з кульбаби. І для його приготування не потрібно надто великих кулінарних здібностей. 100 г листя кульбаби (воно має бути свіже, щойно зірване), 50 г зеленої цибулі, 30 г соняшникової олії. Листя кульбаби витримати в холодній підсоленій воді (2 чайні ложки солі на 1 л води) протягом години, потім дрібно порізати, додати подрібнені петрушку та цибулю. Полити олією і добре перемішати. Сіль, перець, оцет — до смаку. Зверху можна посипати кропом. Смачно і лікує!

Сторінка 11 із 11

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.