Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ХОЧЕМО СВОГО!


(Спостереження. Особиста думка)
Щоб там росіяни (російська путінська пропаганда і ті, хто потрапив у її тенета) не говорили про Галичину, Західну Україну, бандерівців, українських націоналістів, але ми, галичани, якось толерантно ставилися і ставимося до російськомовного населення (зрештою, до людей різних національностей), бо ми добрі люди, щирі, чуйні, нікому не бажаємо зла. Та таки знаємо своє і хочемо свого! Українського!
Ніхто в Україні, у тій же Галичині, не забороняв росіянам розмовляти рідною мовою, чи, тим паче, забути її, викреслити з пам'яті. Ніхто нікого не «садив на розпечену сковорідку за російське слово». А що вже говорити про російські ЗМІ, які масово друкуються, виходять в ефір в Україні?!.
Чимало теперішніх захисників України розмовляють російською, але вони воюють таки за Україну проти путінської агресії, проти «русского мира», бо Україна - їхня рідна земля, рідна Батьківщина і чужинця з «русским миром» вони тут не потребують.
...Заради правди. На фронті своя мова - мова залпів і вогню,мова кулеметних черг. Достатньо побратимам погляду, жесту... Без слів усе второпають...
Мало хто в Галичині зробив зауваження, що ти розмовляєш російською. Навіть у побутовому спілкуванні один розмовляє українською, а інший - російською. І всі один одного добре розуміють.
Нарешті, з початком повномасштабної російської агресії, нової хвилі війни, у багатьох магазинах Червонограда з'явилися вивіски: «У нас спілкуються тільки УКРАЇНСЬКОЮ!». Тим паче, що в Україні українська є державною мовою!
Дістало... Втім, не йдеться про те,, що всі російськомовні (чи то росіяни) погані. Люди всюди є люди, і різні. Кожна людина - особистість зі своїм характером, культурою (навіть набутою від предків), уподобаннями, вихованням, мораллю, совістю...
Отакі ми, галичани!
Бережімо українську мову!
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.