Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

СПАСІВКА

14 серпня, коли у церквах вшановують братів-мучеників Маккавеїв, за п'ять днів до величного свята Преображення Господнього, званого у народі Другим Спасом, розпочинається Спасівський піст, який триває до 28 серпня, Успіння Пресвятої Богородиці. Тому він ще має назву Успенський (Успінський).

Згідно з апокрифічною легендою Спасівка є продовженням Великого Передвеликоднього посту, тривалість якого Бог визначив дев'ятьма тижнями. Але святі отці почали просити Бога, аби послабив піст чи скоротив у часі, бо людям буде важко його витримати. Тоді Господь розділив піст на дві частини: сім тижнів перед Великоднем і два тижні перед Успінням. Дотримуватись цього посту треба так само строго, як і Великого.

Однак, порівняно з усіма іншими церковними постами, Спасівку витримати легше, адже достигло багато овочів, бобових, фруктів, ліс рясніє грибами. Тому “Спасівка — ластівка”. До першого дня посту (зрештою, до свята Маковія) готували прісні коржі, заправляли їх тертим маком і медом.

Окрема заборона, відома по всій Україні, накладалася на жінок, які втратили дітей. Їм не дозволялося їсти ягоди до свята Різдва Івана Хрестителя (Івана Купала — у народній традиції, 7 липня), а яблука та груші — до Спаса, Преображення Господнього (19 серпня). Побутувало повір'я, що Матір Божа на свято Спаса роздає дітям “на тім світі” садовину, зокрема яблука. А тим дітям, чиї матері порушили заборону, нічого не перепаде. І тільки після освячення на Преображення Господнє дарів саду у церкві можна їсти яблука та груші.

Втім, це — лишень повір'я..

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.