23 липня – вшановують пам'ять Святого Трохима і його побратимів, які загинули мученицькою смертю за вірність Христові.
За народним календарем українців, цей день вважався сприятливим для початку заготівлі на зиму перших молодих огірочків. На грядках їх збирали вранці, допоки не спала роса, а потім маринували, квасили, солили… Кожна господиня по-своєму добирала спеції – кріп, хрін, часник, листя смородини, гірчичний порошок… Смак завжди виходив неповторним.
Зі «старих» стиглих-перестиглих огірків брали насіння для посіву. Перед тим його ретельно сушили у добре провітрюваному приміщенні.
Народні прикмети:
-Вродило багато огірків і вони не псуються – зима буде досконалою.
-Багато гнилих огірків – на гнилу осінь.
-Цієї пори надмірна гроза не віщує для огірків добра.
-На «розкислій» землі (у болоті) огірки пропадуть.
Тарас ЛЕХМАН