8 липня – свято великомученика Прокопія.
З цього дня у більшості регіонів України починали масову заготівлю чорниць, не тільки смачної, а й багатої на вітаміни, поживні речовини ягоди, яка ще й добре лікує зір, інші захворювання. Найкорисніші вони у свіжому вигляді. Але вправні господині заморожують їх, готують з них джеми, варення, сушать на узвар, що також добре для здоров’я.
Щоправда, перші ягоди чорниці можна збирати вже наприкінці червня. Часто ця праця ставала джерелом фінансового статку для багатьох селян, адже частину ягід можна було реалізувати на ринку, і то дорого.
Знахарі, крім ягід, заготовляли усю наземну частину рослини (чорничник). Сушили їх, а потім готували відвари для лікування захворювань шлунка, стравоходу.
Народні прикмети:
-Багато вродило чорниць – осінь буде нетривалою, а зима ранньою і сніжною.
-Чорниць багато, то може бути хліба мало.
-Чорниця дозріла – дозріло й жито.
-Після дозрівання чорниць зозуля перестає кувати, а тоді вже час жито жати.
-Багато гнилих ягід чорниці – осінь буде гнилою, мокрою.
-Багато пересохлих («запечених на сонці») чорниць – на спекотні кінець липня і серпень.
-Чорницю збирай, коли роса спаде!
Тарас ЛЕХМАН