Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПРИПЛІД НА СВЯТКИ

 

Грудень славиться передріздвяними святами, які переходять у січневі Новорічно-різдвяні свята. Весь цей цикл у народі називають «Зимовими святками».

У часи давно минулі господарі вважали доброю прикметою, якщо перед Новим роком чи перед Різдвом Христовим (нехай, навіть, за кілька днів до свята) у хазяйстві народиться телятко. Ця подія «прогнозувала» достаток на весь рік. І не тільки у тваринництві, а й у полі, у саду. А, може, буде й поповнення у сім'ї. Особливу радість приносила поява телятка на самі грудневі та січневі свята - Варвари, Миколи, Анни, Різдва, Василя...

Тішилися й тому, що до травня телятко підросте, зміцніє і його залюбки можна виганяти на пасовисько. От тільки старанний господар завжди мав подбати про те, щоб до травня і корові, і теляті вистачило паші.

Побутували й цікаві табу. Як народилося телятком, то сім'я чотири тижні не пила молока від його мами-корови. Все - для нього, малого. Зрештою, таке молоко (молозиво) гірке, не всім до смаку. А теляті воно якраз корисне.

Коли минув певний час, молоко очистилося, набуло звичного смаку, то тоді, найперше, варили на ньому вечерю - кашу з гречки, ячменю, проса, вівса... Їли всією сім'єю мовчки, у добрих роздумах. Повечерявши, дякували корівоньці за приплід.

У регіонах, де водилося багато вовків, приповідали: «Дай, Боже, нашому теляті вовка з'їсти!». По-різному тлумачать таку приказку. Але в цьому випадку вона вважалася своєрідним оберегом-замовлянням від воків, від хвороб, які могли занапастити домашніх тварин.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.