Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

АНДРІЙ-КАЛИТА

 

 

13 грудня - свято апостола Андрія Первозванного.

Первозванним назвали його через те, що він першим з учнів Ісуса Христа був покликаний на апостола. Це свято стало дуже шанованим ще у наших предків, оскільки саме Андрій Первозванний просвічував східних слов'ян у питаннях християнської віри.

День Андрія Первозванного не тільки церковне свято, а й народне, з прадавніх часів відоме під назвою Калита. Інша назва - Народження (Різдво) Сонця, і тривало воно аж місяць. (Аналог Різдвяних свят). Пізніше, з поширенням християнства, отримало назву - Андрій-Калита.

Як вважали, Андрія - особливий день, коли дівчата могли заглянути у майбутнє і дізнатися про свою долю. Тому у ніч з 12 на 13 грудня юнки ворожили. Традиційно на Андрія молодь влаштовувала гуляння (Андріївські вечорниці), тільки без веселих пісень (окрім колядок) і танців. Адже під час Різдвяного посту таке заборонено. Проте розваг та ігор було вдосталь.

У день Святого апостола Андрія потрібно обов'язково сходити до церкви і помолитися за дітей. Головне вірити, що Святий Андрій почує всі молитви, а особливо прохання матерів про щастя своїх дочок в особистому житті.

Свято Андрія Первозванного - перше в Різдвяному циклі. Тому на «іменини Андрія» накривали святковий стіл, але, з огляду на Різдвяний піст, страви були пісними.

Народні прикмети:

- Якщо у ніч на Андрія або у саме свято іде сніг, холодно - зима буде дуже довгою і морозною.

- Якщо сніг випав за тиждень до Андрія і розтанув - зима буде теплою, а якщо після 13 грудня і не тане, то холодною.

- Якщо в день Андрія сонячна погода - наступного року буде багатий урожай.

- Яскраво горять зорі - будеш збирати лісові горіхи.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.