Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

БІЛА ШУБА ПОРОШИХИ

 

 

10 листопада - свято Параскеви-П'ятниці, яку інколи називають Порошихою.

У народній уяві цей образ найчастіше постає у вигляді високої стрункої жінки, одягнену у довгу чорну сукню і з чорною хусткою на голові. Вона може шкодити жінкам, які не вшановують її (Параскеву), не моляться до неї, не дотримуються посту у п'ятницю, працюють у день її іменин. Тому Параскева псує таким жінкам прядиво, нитки волочить і рве, навіює страшні сни, постає перед ними в образі мари.

Але Параскева-П'ятниця наділена ще одним образом - Зими (Порошихи), який аж ніяк не схожий на попередній. Адже тоді Параскева одягає білу хутряну шубу, закутує голову білою пуховою хусткою, перекидає через плече білу торбину, з якої жменями дістає сніг, іде і розсипає його по всій землі. Від важких подихів Порошихи несеться пронизливий злий вітер. Від її холодного погляду замовкають птахи, ховаються у гущавинах звірята, а люди не хочуть виходити з хати. Недоброї слави набула вона..

Кажуть:

- Порошиха стежки снігом замітає.

- На Параскеви любить бути пороша.

- Не злися на Порошиху, бо ще дужче снігом замете.

- Якщо на Порошихи зима стала на ноги, остаточно утвердилася - рік буде голодний.

- На Порошихи випав перший сніг - да ранньої зими.

- Мороз на Порошихи - зима буде холодна.

Загалом, на зиму загадували не тільки у день Порошихи...

Доречно сказати, що свято Параскеви, особливо, коли воно припадає на п'ятницю або суботу, вважають поминальним днем.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.