Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ХОВАЮТЬСЯ ЗМІЇ

 

 

25 вересня вшановують Святого Автонома, італійського єпископа, який навертав язичників до Христової Віри у Малій Азії, зокрема проводив місійну діяльність на південному узбережжі Чорного моря. Прославив Христа мученицькою смертю 323 року.

На Автонома припадає осіннє рівнодення.

За народними фенологічними спостереженнями, у цей день змії збираються у кубла і ховаються на зиму у норах, ямах під кореневищами дерев, пеньків, під каменями-валунами, порослими чагарниками (такі часто побачиш у Карпатах)... Де буде затишно взимку - там вони і сховаються. У плазунів добре налаштований «барометр».

Встигнути сховатися, за повір'ями, вони мають до 27 вересня (свята Воздвиження Чесного Хреста). Мовляв, яка змія не встигне цього зробити, то неодмінно загине. Щоправда, коли осінь видавалася доволі теплою, то плазунів (вужів, гадюк) бачили і на свято Покрови (14 жовтня). Така їхня поведінка віщує про пізню і теплу зиму.

Слід пам'ятати: цієї пори змії (насамперед гадюки) стають дуже агресивними, небезпечними. Тому будьте обачні!

У давнину, аби вберегтися від них (їхніх укусів), використовували численні замовляння. Дорослі, ідучи до лісу, брали зі собою свячену на Великдень сіль, інші обереги. А от самих дітей до лісу не пускали...

Тарас ЛЕХМАН

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.