Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗАГРИМІВ ГОЛОВОСІКА

 

11 вересня — церковне свято Усікновення Голови Святого Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Івана. За релігійними канонами, хоч це і строгий пісний день, але цьому святу не надають особливого значення окрім міст і сіл, парафій, де справляють храмові празники. Однак у народі день Всічення, Головосіки, Івана Пісного (закріпилися і такі назви) має магічну силу. На Головосіки люди таки намагалися не споживати скоромних страв, а дехто взагалі не їв увесь день, тільки пив воду. Остерігалися споживати овочі, які нагадували голову. Тому навіть боршу не варили. Раціон - каша, горох, гриби...

Колись радили: на Усікновення всім чоловікам, парубкам, хлопчикам варто пимити голову і гладенько причесати волосся. Тоді голова не буде боліти.

У народі кажуть:

- Загримів Іван Головосіка - тепла прибавить на весь рік.

- Грім на Усікновення - осінь ще буде теплою.

- Іван Пісний настав - молоде літо забрав.

- Після Івана Головосіки збирай осіннє зілля і коріння на ліки. (І тепер такого постулату особливо дотримуються знахарі, народні зцілителі).

- Іван Купайло (7 липня) - веселий, а Іван Пісний - сумний.

- Чому Головосіка сумний?.. Бо пісний...

- На Івана Пісного не бери до рота нічого. (Так само не бери до рук гострих ріжучих предметів - серпа, косу, сокиру, лопату, ножа...).

- Головосіка важкої праці не любить.

Але церква (принаймні, УГКЦ) не ставить під засторогу, заборону важку фізичну працю у цей день. Праця - це хліб, особливо, коли вона нагальна. Скажімо, вчасно зібрати картоплю. Однак до праці берися з молитвою!

Тарас ЛЕХМАН

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.