Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ЗАГАЛЬНИЦЯ



Останній тиждень перед Великим постом в українців називають Сиропустом, Пущенням, Запустами, Заговинами, М'ясоїдом, Масницею, Загальницею, Колодієм, Ніжковими заговинами. Вкрай рідко зустрічається назва Масляна. Вона - запозичення з російської культури.
Цей тиждень ділиться на три основні частини: зустрічний, або переломний понеділок, широкий четвер і прощальна неділя. Кожна з них була наділена своєю обрядовою специфікою.
Основною обрядовою стравою протягом усього тижня були вареники з сиром, які їли з маслом чи сметаною, а також гречані млинці, заправлені смальцем.
Практикувалися погостини. У понеділок і вівторок навіть жінки могли піти до шинку... Але міру знали.
У середу та широкий четвер ходили один до одного в гості, висловлювали побажання бути здоровими, щоб у господарстві все велося, було вдосталь хліба на столі.
У п'ятницю чи суботу зять мав почастувати тещу, вручити їй подарунки. Теща ж готувала для нього млинці.
У неділю насамперед просили один в одного прощення за скоєну кривду. Та першим це робив священик у церкві відразу після відправи Служби Божої. Ця неділя також не обходилася без частувань, бо вже завтра - Великий (Передвеликодній) піст, який «усім притисне хвіст». Дівчата справляли у неділю Ніжкові заговини. Ставали на поріг хати і намагалися перекинути за ворота кісточки від холодцю. Вірили: якщо кісточка перелетить, то дівчина вже цього року вийде заміж.
Усі обрядові дійства тижня мали яскраво виражений національний характер. Тому Загальницю, особливо Сиропусну неділю аж ніяк не слід ототожнювати з російською Масляною - проводами зими. Українці зиму не проводжали, а от весну радо зустрічали.
Навіть у радянські часи, щоб відвернути увагу людей від глибоких християнських традицій Великого посту, церкви, у містах і селах влаштовували «Проводи зими», які мали замінити Масляну. Відбувалися вони з масовими гуляннями, конкурсами, призами, виїзною торгівлею (тоді зумисне виставляли на прилавки дефіцитний товар) і, звісно, з випивкою, шашликами... Але це - не українська традиція! Бережімо своє!

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.