Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗОРЯНА НІЧ

 

22 грудня відзначаємо величне церковне свято Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, або ж у народі — Анни, Ганни.

На Анни припадає найдовша ніч у році. І тільки через три дні після Спиридона дня починає більшати. Адже Земля обертається навколо Сонця по еліпсу, а не по колу. Мешканці Буковини колись вважали, що з Анни починається відлік нового року.

У цю  пору, як правило, встановлюється (встеляється) зимова дорога. Тому кажуть: «На Ганки сідай у санки». Інші народні прикмети:

- Якщо на Ганки мороз і зоряна ніч, то таким буде Святий вечір.

- Яка Ганка до ніченьки - такою буде весна.

- Ганна холодна - весна запізниться.

- На Анни буває холодно, що аж зорі від морозу «скачуть».

До свята Анни можна віднести ряд спостережень, пов'язаних з бджільництвом: «На Анни бджоли починають їсти мед». У цей день пасічники кропили вулики свяченою водою, щоб бджоли добре роїлися. Зрештою, такий ритуал вони виконували кілька разів протягом року.

Від Анни до Різдва Христового вже не буде великих церковних свят, тож можна зосередитися на підготовці до Різдвяних святок.

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.