Реклама

Увійти

Богу Слава, Героям Шана!



Погода в Червонограді
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новий український портал

(1 Проголосовало)

Восени гарбуз почуває себе господарем городу. Яких тільки страв з нього не готують! Смачні, а головне — корисні для здоров'я.

Доречно споживати запечений гарбуз з рисом. Перед тим вибрати з гарбуза “середину” - м'якоть і насіння, насипати відвареного рису. Дехто додає ще й порізані яблука. Запікають у газових духовках, мікрохвильових печах. Однак з дитинства пригадую неповторний смак гарбуза, запеченого у селянській печі, “на жаркому попелі”, як казала бабуся... Рис добре виводить з організму шлаки, а гарбуз виводить глисти (тому радять їсти його дітям), лікує печінку.

(1 Проголосовало)

(Осінній етюд)

Вересень. Ліс пахне грибами. У вихідні від шкільних занять, спозаранку відправляюся на “тихе полювання”. Назустріч дехто повертається з лісу вже з повним кошиком грибів.

- Поспішай-поспішай! - жартує до мене старший дядечко. - А то всі гриби без тебе визбирають...

Навпаки, йду повільно, насолоджуюся красою осіннього лісу, густим туманом. У кошику — кілька рижиків, сироїжок, пощастило знайти й маслюка.

Біля старої сосни мою увагу привернула сироїжка неймовірної краси — сизувато-фіолетова, величенька, шапка, як дві згорнуті долоні, на високій ніжці, справжня лісова чаша. Так і є. Шапка наповнена дощовою водою, по якій, мов чивник, плаває жовтий листочок. До ніжки гриба прилип равлик. Це вказує, що гриб здоровий, їстивний.

Дотепер не можу збагнути, чому сироїжку назвали сироїжкою. Невже її можна їсти сирою?.. Кого не запитував — ніхто путньої відповіді не дав. Може, ви знаєте?.. Привідкрийте таємницю...

Я не став зрізати чашу, шукав гриби поруч і все позирав на сироїжку. Раптом прилітело три горобчики. Цієї пори у лісі їх рідко коли побачиш, вони мігрують ближче до людських поселень. Ввічливо, по черзі, без суперечок, зайвого гамору, “штовханини” кожен з них напився з чаші-сироїжки дощової водички. Здавалося б, нічого дивного, захоплюючого тут нема. “Буденна лісова зустріч”. Але якось радісно, весело стало на душі. Добре, що не зрізав та не поклав у кошик лісову чашу.

Маркіян ЛЕХМАН.

Учень 10 -А класу Червноградського НВК СШ-колегіум №3, слухач МАЛіЖу

(1 Проголосовало)

У давнину з вересу не тільки варили мед, а й готували чай. Готують і тепер.

2-3 чайних ложки засушеної подрібленої рослини (квіти, листя, стебло) запарюють 0,5  л окропу і настоюють 10-15 хв.

Чай з вересу додає бадьорості, покращує настрій, знімає втому. Корисний він і для підвищення імунної системи.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівська область