Реклама

Увійти

Богу Слава, Героям Шана!



Погода в Червонограді
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новий український портал

(1 Проголосовало)

З дитинства вкарбувалася в пам'ять дідусева порада:

- Попрацював у полі, на городі, на сіножаті, розігрівся, спітнів, ніколи відразу після цього не пий холодної водички!..

- Чому? - запитував дідуся. - Коли ж так хочеться пити, сил нема стриматися...

А той відповідав, мов у казці:

- Цапочком станеш. Бекати будеш...

Дідусевим побрехеньками я не вірив, добре знав, що він мастак пожартувати. Траплялося, не відразу второпаєш, де правда, а де вигадка. Але дідусеве застереження не було марним, хоча тепер видається банальним. Так найлегше горло застудити.

Водночас дідусь радив:

- Присядь, перепочинь і з'їж соковите яблуко, бажано кислувате, а не солодке. Воно трохи втамує спрагу. (Він частенько носив зі собою у торбині яблука). Через хвилин 15 можеш попити холодної водички, втім, малими ковтками. Бережи горло!

Тарас ЛЕХМАН

(1 Проголосовало)

У народній медицині для лікування бронхіальної астми здавна використовували ріпу, зокрема, готували з неї настій.

Натертий на грубій тертці коренеплід (2 стлових ложки) залити 200-250 г окропу, потримати на слабенькому вогні 10-15 хв, щоб ріпа зварилася. Дати настоятися до охолодження і процідити через ситце чи марлю. Пити по 50 г чотири рази на день. Під час приступу астми можна відразу випити склянку настоя з ріпи. Та краще не хворіти!

Тарас ЛЕХМАН, журналіст

(1 Проголосовало)

Восени гарбуз почуває себе господарем городу. Яких тільки страв з нього не готують! Смачні, а головне — корисні для здоров'я.

Доречно споживати запечений гарбуз з рисом. Перед тим вибрати з гарбуза “середину” - м'якоть і насіння, насипати відвареного рису. Дехто додає ще й порізані яблука. Запікають у газових духовках, мікрохвильових печах. Однак з дитинства пригадую неповторний смак гарбуза, запеченого у селянській печі, “на жаркому попелі”, як казала бабуся... Рис добре виводить з організму шлаки, а гарбуз виводить глисти (тому радять їсти його дітям), лікує печінку.